Kriminalističko istraživanje "BIG DEVIL"

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su članovi zločinačkog udruženja od 1. rujna 2015. do 18. travnja 2016. prokrijumčarili najmanje 80 kilograma droge marihuana čija se vrijednost u Republici Hrvatskoj procjenjuje na iznos od oko 2.4 milijuna kuna, dok se u uličnoj preprodaji zarada organizacijskog lanca višestruko povećava. Tijekom kriminalističkog istraživanja od navedene zločinačke skupine pronađeno je i zaplijenjeno 78 kilograma opojne droge marihuana

Foto: MUP

Policijski službenici Službe kriminalističke policije PU vukovarsko–srijemske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u suradnji s policijom Crne Gore (Odsjekom za borbu protiv droge i krijumčarenja) od listopada 2015. godine provode kriminalističko istraživanje kodnog naziva "BIG DEVIL“.  Paralelno, policija Crne Gore pod kodnim nazivom 'Lanac' provodila je kriminalističko istraživanje prema međunarodnom zločinačkom udruženju osoba s područja grada Zagreba, Vinkovaca, Vukovara te Crne Gore i Srbije. Tijekom kriminalističkog istraživanja "BIG DEVIL“ na području Republike Hrvatske u kriminalističkom istraživanju sudjelovali su i policijski službenici Službe kriminaliteta droga PU zagrebačke i PU primorsko–goranske, a sve uz koordinaciju Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a.

Zbog međunarodnog karaktera ciljanog zločinačkog udruženja tijekom kriminalističkog istraživanja hrvatska policija ostvarila je izuzetno uspješnu i intenzivnu međunarodnu policijsku suradnju s policijom Republike Crne Gore i Republike  Srbije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su članovi zločinačkog udruženja od 1. rujna 2015. do 18. travnja 2016. prokrijumčarili najmanje 80 kilograma droge marihuana čija se vrijednost u Republici Hrvatskoj procjenjuje na iznos od oko 2.4 milijuna kuna, dok se u uličnoj preprodaji zarada organizacijskog lanca višestruko povećava. Tijekom kriminalističkog istraživanja od navedene zločinačke skupine pronađeno je i zaplijenjeno 78 kilograma opojne droge marihuana.

U cilju pronalaska i drugih dokaza u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori 18. travnja 2016. pokrenuta je koordinirana završna akcija uhićenja organizatora i pripadnika ciljanog zločinačkog udruženja. U završnoj akciji provedene su pretrage domova na šest adresa u Zagrebu i Vinkovcima te je uhićeno šest hrvatskih državljana. Tijekom pretraga pronađena je veća količina opojne droge amfetaminskog tipa tzv. „Speed“, opojna droga marihuana, više digitalnih vaga, raznih vrsta vatrenog oružja i veća količina novca koja potječe od preprodaje droge.

Crnogorska policija je u koordiniranoj akciji na području Crne Gore izvršila pretrage na više adresa te su uhićena četiri pripadnika ciljanog zločinačkog udruženja, a zaplijenjeno je osam kilograma droge marihuane te jedan komad vatrenog oružja.

U konačnici hrvatska policija USKOK-u je podnijela kaznenu prijavu protiv devet hrvatskih državljana i državljana Srbije zbog osnovane sumnje da su počinitelji kaznenog djela protiv javnog reda – „Zločinačko udruženje“ (članak 328 stavak 1  Kaznenog zakona) te „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ (članak 329 stavak 1 točka 4 Kaznenog zakona) u vezi s kaznenim djelom „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ (članak 190 stavak 1 i 2 Kaznenog zakona). Za nedostupnim članovima zločinačkog udruženja od strane USKOK-a naloženo je raspisivanje tjeralice.



Pisane vijesti