Preventivni projekt "Živim život bez nasilja" u OŠ Tomaša Goričanca

Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s organizacijama civilnog društva, poznatim glumcima i redateljima te glazbenicima i sportašima, provodi preventivni projekt pod nazivom "Živim život bez nasilja“ koji je usmjeren na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima te na izgradnju kulture nenasilja i tolerancije. Ovaj nacionalni projekt između 18 prijavljenih projekata osvojio je "Europsku nagradu za prevenciju kriminaliteta“, kao najbolji projekt primarne prevencije u Europskoj uniji u 2013. godini.

Nacionalni preventivni projekt "Živim život bez nasilja“ uspješno se provodi na području cijele Republike Hrvatske od 2010. godine, a ove školske godine na području Međimurske županije u projekt je uključena Osnovna škola "Tomaša Goričanca“ iz Male Subotice. U četvrtak, 28. travnja održat će se edukativno-umjetnički program posvećen promociji pozitivnih društvenih vrijednosti.

Od 9 sati u prostorijama škole započinje interaktivna radionica na temu nenasilja i tolerancije namijenjena učenicima sedmih razreda. U provedbi radionice sudjeluju predstavnici Policijske uprave međimurske i nevladine organizacije "Status M“. Radi se o organizaciji mladih i za mlade koja ima za cilj stvoriti društvo nenasilja, zdravlja, tolerancije i rodne ravnopravnosti, kroz doprinos i zbog doprinosa mladih društvu.

Centralni događaj predviđen je za 11 sati kada je u Domu kulture na repertoaru predstava "Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji renomiranog glumaca i redatelja te UN-ovog ambasadora dobre volje za toleranciju i nenasilje, Zijaha Sokolovića. Glazbom protiv nasilja "borit“ će se ponajbolji hrvatski pijanist i skladatelj, Matija Dedić. Svakako, treba najaviti i nastup grupe "Apokalipso“ te učenika OŠ "Tomaša Goričanca“, Severine Lajtman i Franje Križaića. Program će voditi Zlatan Zuhrić - Zuhra, poznati glumac, komičar i televizijski voditelj te Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije.