Njemačka policija darovala opremu za prevenciju

Foto: MUP

U Ravnateljstvu policije održana je danas, 3. svibnja, svečana primopredaja darovane opreme od strane njemačke policije za potrebe preventivnog rada hrvatske policije. Protokol o preuzimanju darovane opreme vrijedne 327.482,84 kuna potpisali su veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas Eberhard Schultze i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec.

Riječ je o audio-video, foto, informatičkoj i drugoj multimedijalnoj opremi koju je  darovala njemačka policija za potrebe daljnjeg razvoja preventivno-edukativnog audio-video studija kojim se koristi Služba prevencije Ravnateljstva policije kao i opreme koja je namijenjena za rad Informativnih centara za prevenciju u Osijeku i Rijeci.

Hrvatsko-njemačka suradnja

Veleposlanik Thomas Eberhard Schultze je rekao kako je u razgovoru s glavnim ravnateljem prije ovog sastanka zaključio da je najbolji oblik suzbijanja kriminaliteta upravo prevencija.

- Drago mi je što ovu partnersku i usku suradnju imamo već dugo vremena koju odlikuje prijateljstvo i uzajamno povjerenje – rekao je.

Veleposlanik se prisjetio odlične suradnje hrvatske policije s policijom njemačke pokrajine Baden-Württemberg na europskom projektu „Jačanje kapaciteta MUP-a za prevenciju kriminaliteta“ prije ulaska RH u Europsku uniju.

- Taj projekt je bio temelj onoga što danas radimo, a to je da nastavljamo suradnju na području prevencije. Drago mi je što danas možemo predati ovu pomoć u opremi čija je vrijednost veća od 40 tisuća eura i smatram da je važno kako ovo nije pomoć samo za jednu regiju već za više njih – rekao je veleposlanik. Pohvalio je i suradnju njemačkog časnika za vezu s hrvatskom policijom koja pak pokazuje važnost prekogranične suradnje dviju policija.

Policijskom suradnjom protiv terorizma i organiziranog kriminaliteta

- Kad pogledamo sigurnosnu situaciju u Europi, zaključili smo da će i u budućnosti biti sigurnosnih izazova za policiju i da terorizam i organizirani kriminalitet se može suzbijati samo ako suradnja funkcionira, ako je ona uska i ako se razmjenjuju informacije s obje strane. Ograde nas ne mogu štititi od kriminala i terorizma, već nas može zaštititi suradnja policija – zaključio je veleposlanik Thomas Eberhard Schultze.

Njemačke donacije vrijedne 4,4 milijuna eura

Glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec je istaknuo kako je, osim razmjene iskustva i transfera znanja, kao i sudjelovanja u mnogobrojnim zajedničkim EU projektima, hrvatskoj policiji od posebnog značaja dobivena podrška njemačke policije i u materijalnim te tehničkim sredstvima koja od 2000. godine prelazi vrijednost čak od preko 4,4 milijuna eura.

- Prevencija kriminaliteta postala je jedan od strateških prioriteta rada MUP-a, a preventivne aktivnosti hrvatske policije postale su prepoznate i prihvaćene od šire javnosti te su doprinijele etabliranju hrvatske policije u području prevencije na europskoj sceni, a sve s ciljem ukupnog smanjenja kriminaliteta i jačanja osjećaja sigurnosti kod građana – rekao je glavni ravnatelj.

Prevencijom do veće sigurnosti građana

Dodao je kako ova današnja donacija opremanja audio-video studija je značajan doprinos u daljnjem razvoju suvremenog modela rada u području prevencije kriminaliteta te podizanju i osiguranju standarda kvalitete, posebice zbog uvođenja i primjene modernih tehnologija i multimedije u samom preventivnom radu.

- Uvjeren sam da će opremanje Informativnih centara za prevenciju u Rijeci i Osijeku rezultirati mogućnošću primjene suvremene palete preventivnog rada, a što će doprinijeti boljoj senzibilizaciji građana i jačanju njihovog osjećaja sigurnosti u lokalnoj zajednici – kazao je glavni ravnatelj i rekao kako se nada nastavku uspješne suradnje.

Mini audio-video studio Službe prevencije

Voditeljica Službe prevencije Sandra Veber je istaknula kako je njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova postalo ključni strateški partner hrvatskoj policiji.

- Samo u prošloj godini hrvatskoj policiji za preventivni rad njemačka policija je darovala opreme vrijednu više od 650 tisuća kuna kojom se započelo opremanje mini A/V studija Službe prevencije u Ravnateljstvu policije kao i opremanje i djelovanje Mobilnog Informativnog centra za prevenciju u Čakovcu – istaknula je voditeljica Veber i dodala kako je mobilni kombi u Međimurju uvijek na terenu, a policija na usluzi svojim građanima.

Veleposlanik SR Njemačke Thomas Eberhard Schultze i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec sa suradnicima posjetili su mini audio-video studio Službe prevencije.

Naime u posljednjih godinu dana koliko koristi studio, Služba prevencije u suradnji s partnerima izradila je niz multimedijalnih sadržaja poput edukativnog filmova „Schengenska učionica“, preventivno-edukativnog filma „Živim život bez nasilja“, edukativnih sadržaja za održavanje stručnog usavršavanja policijskih službenika u području prevencije Cybercrime-a, kao i izrade drugih preventivno-edukativnih sadržaja.

Na svečanosti su sudjelovali i policijski službenici njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg i susjedne Republike Srbije.

 

Glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec i veleposlanik SR Njemačke Thomas Eberhard Schultze potpisali su tri darovnice o predaji opreme vrijedne 327.482,84 kuna:

  1. za audio-video, foto i informatičku opremu s pripadajućom edukacijom u području korištenja opreme i izrade multimedijalnog sadržaja koju će koristiti Službe prevencije vrijednu 178.305,79 kuna;
  2. za audio, foto, informatičku i drugu multimedijalnu opremu koju će koristiti PU osječko-baranjska, odnosno Informativni centar za prevenciju u Osijeku vrijednu 75.527,00 kuna;
  3. za audio, foto,  informatičku i drugu multimedijalnu i promotivnu opremu koju će koristiti PU primorsko-goranska, odnosno Informativni centar za prevenciju u Rijeci vrijednu 73.650,05 kuna.


Pisane vijesti