Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila plaketu MUP-u

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Dorić, sudjelovao je na proslavi 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice i svečanoj sjednici skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice

Foto: MUP

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Dorić, sudjelovao je u subotu, 7. svibnja, na proslavi 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice i svečanoj sjednici skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Svečanost u prepunoj dvorani započela je pregledom aktivnosti Hrvatske vatrogasne zajednice koji je prezentirao njen načelnik Željko Popović. Nakon dokumentarnog filma o razvitku vatrogastva u Republici Hrvatskoj tijekom proteklih 140 godina, visoki uzvanici obratili su se prigodnim govorima.

Predsjednik HVZ-a Ante Sanader rekao je kako je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici posebno važna borba za novi zakon i ozakonjenje njihove djelatnosti. Poručio je da bi Hrvatska vatrogasna zajednica danas trebala biti nadležno tijelo vatrogastva i zaštite od požara u Republici Hrvatskoj. „Stvorili smo snažnu organizaciju, školovali i imamo danas kvalitetne i vrijede ljude koji su u stanju odraditi najzahtjevnije zadatke. Hrvatsko vatrogastvo je opravdano pri samom vrhu europskog i svjetskog vatrogastva po radu, kvaliteti, organiziranosti i spretnosti“, naglasio je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu Jadran Perinić istaknuo je kako je vatrogastvo kičma i temeljna okosnica civilne zaštite, prije svega operativne komponente, što se dokazalo kroz mnogobrojne izazove proteklih godina.

Složio se s njim i predstavnik CTIF-a (Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi) Hartmut Ziebs kazavši kako su upravo dobrovoljna vatrogasna društva, odnosno dobrovoljni vatrogasci, ono najbolje što jedno društvo može dati.

Pomoćnik ministra obrane Zdravko Jakop prisjetio se razdoblja Domovinskog rata u kojem su vatrogasci imali važnu ulogu. „Vi ste, kao i hrvatska vojska, dio velike plemenite zajednice kojoj je stalo da ljudskih žrtava i materijalne štete bude što manje, a da naša Hrvatska bude mirnija i sigurnija“, dodao je poželjevši vatrogasnoj zajednici da u godinama koje slijede uspije sačuvati taj duh zajedništva i humanosti na ponos svih.

U ime ministra unutarnjih poslova obratio se pomoćnik ministra Joško Dorić. On je u svom govoru istaknuo kako uloga vatrogasaca nadilazi očuvanje ljudskih života i imovine ugrožene požarom: „Svjedoci smo sve češćih intervencija vatrogasaca u izvanrednim situacijama nastalim uslijed prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća, prometnih nesreća, traganja za nestalim osobama i dr. Kako bi se te intervencije mogle provoditi i završavati s najboljim mogućim rezultatima, nužno je da se vatrogasci kontinuirano osposobljavaju, opremaju, surađuju s drugim hrvatskim ali i međunarodnim službama.“ Pritom je istaknuo nemjerljivu ulogu Hrvatske vatrogasne zajednice za unaprjeđenje cjelokupnog sustava vatrogastva u području preventivnih mjera zaštite, tehničke pomoći i koordinacije vatrogasnih organizacija, usklađivanja organizacijskih i operativnih poslova, suradnje s vatrogasnim organizacijama iz cijeloga svijeta, usavršavanja i osposobljavanja vatrogasnih kadrova. „Vaše aktivno sudjelovanje u projektima EU unaprjeđuje vatrogasnu djelatnost, kao i vaše zalaganje za donošenje potrebnih zakona i propisa kojima bi se olakšalo djelovanje vatrogasaca. Neizmjerna je korist koju ova čvrsta i dobro ustrojena organizacija donosi, ne samo za hrvatsko vatrogastvo već i za hrvatsko društvo“, zaključio je na kraju čestitavši ovim hrabrim ljudima, koji riskiraju vlastite živote za dobrobit drugih, 140. obljetnicu.

Prisutnima se u ime predsjednika Hrvatskog sabora obratio saborski zastupnik Branko Hrg: „Skloni smo u Hrvatskoj donositi zakone kojima se organizirana institucija kao što je HVZ često stavljaju u drugi plan, a i iznad nje se postavljaju neke umjetne tvorevine. Siguran sam da ćemo nakon ove svečane sjednice smoći snage reći: Hrvatska vatrogasna zajednica je čuvarica života u našim selima, čuvarica naše imovine i hrvatski vatrogasci imaju pravo biti ti koji su perjanica Zakona o civilnoj zaštiti.“

Gradonačelnik grada Zagreba i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Milan Bandić naglasio je kako su upravo vatrogasci dobrovoljci i profesionalci javnih vatrogasnih postrojbi pokazatelj kako se zajedno radi: „Tanka je nit ili je skoro nema između javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava i to je put ka uspjehu ovih 140. godina i na tome vam zahvaljujem.“

Povodom 140. obljetnice, Ministarstvu unutarnjih poslova na svečanosti je uručena plaketa koju je primio pomoćnik i izaslanik ministra Joško Dorić. Gradonačelnik Grada Zagreba i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Milan Bandić uručio je istaknutim pojedincima državna odlikovanja. Na svečanosti su uručene i brojne povelje i plakete vatrogascima koji su svojim radom doprinijeli razvitku Hrvatske vatrogasne zajednice ili su se istaknuli svojim hrabrim djelima. Nagrade su uručene i djeci predškolskog i školskog uzrasta koja su na likovnim, literarnim i foto natječajima imala najbolje radove.

Svečanost su svojim glazbenim brojevima uveličali Klapa sv. Florijan i puhački orkestar VZG Jastrebarsko.



Pisane vijesti