Nastupni posjeti veleposlanika kod ministra Orepića

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić primio je danas, 17. svibnja u nastupni posjet veleposlanike triju zemalja. Najprije se sastao s veleposlanicom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Zinom Kalay Kleitman.

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić primio je danas, 17. svibnja u nastupni posjet veleposlanike triju zemalja. Najprije se sastao s veleposlanicom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Zinom Kalay Kleitman.

Na sastanku se govorilo o dobrim odnosima Hrvatske i Izraela te nastavku suradnje u budućnosti. Pohvaljena je postojeća profesionalna suradnja te izražena želja za produbljivanjem suradnje i na ministarskoj razini. Još 2009. godine ove dvije zemlje potpisale su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o suradnji u borbi protiv kriminala. Ministar i veleposlanica razgovarali su i o borbi protiv terorizma u čemu Država Izrael ima veliko iskustvo koje je spremna i voljna podijeliti. 

Ministar Vlaho Orepić primio je danas i Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj. Na sastanku su prisustvovali veleposlanik Nj. E. Daniel Henry Andrew Maksymiuk i izvršna pomoćnica veleposlanika Ivana Fresl Dumancic.                                                          

I na ovom sastanku se govorilo o jako dobroj zajedničkoj suradnji. Ministar Orepić i veleposlanik Daniel Henry Andrew Maksymiuk zaključno su izrazili nadu da će se dobra suradnja Hrvatske i Kanade nastaviti i ubuduće.

Posljednji današnji sastanak ministar Orepić održao je s veleposlanikom Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Jurajem Priputenom. Na sastanku je prisustvovao i policijski časnik za vezu, general Marian Slobodník.

Istaknuta je dobra suradnja dviju zemalja i resornih ministarstva posebno u projektu „Sigurna turistička sezona“ kada slovački policajci sudjeluju u ophodnjama s hrvatskim kolegama na jadranskoj obali.

Slovačka se policija su  projekt „Sigurna turistička sezona“ uključila 2008. godine temeljem Memoranduma o suradnji između Ravnateljstva policije RH i Ministarstva unutarnjih poslova Slovačke Republike, Predsjedništva policije.

Od 2008. godine u projektu je sudjelovalo 60 slovačkih policijskih službenika. Ove godine osam  slovačkih policijskih službenika će službu obavljati u dvije smjene od 1. do 31. srpnja i od 1. do 31. kolovoza u PU primorsko-goranskoj (PP Crikvenica) i PU splitsko-dalmatinskoj (PP Trogir).

Ovaj projekt bio je i glavna tema sastanka slovačkog veleposlanika s glavnim ravnateljem policije Zvonimirom Vnučecom koji su se u Ravnateljstvu policije sastali početkom svibnja.

Sastancima je uz ministra Orepića prisustvovao i Dalibor Jurić, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe za europske i međunarodne poslove i prevođenje.



Pisane vijesti