U Informativnom centru u Osijeku potpisan Protokol o preuzimanju darovane opreme Policijskoj upravi osječko - baranjskoj

U prostorima Informativnog centra za prevenciju PU osječko – baranjske, smještenim u Trgovačkom centru Mall u Osijeku, danas, 20. svibnja, održana je svečana primopredaja opreme koju je njemačka policija donirala za potrebe rada Informativnog centra za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske.

Na početku svečanosti zbor učenica Osnovne škole „Sveta Ana“ iz Osijeka izveo je na njemačkom i hrvatskom jeziku „Odu radosti“ te nekoliko prigodnih skladbi.

Neposredno prije samog čina potpisivanja, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber pozdravila je prisutne, među kojima su bili i dožupan Osječko – baranjske županije Željko Kraljičak te gradonačelnik Grada Osijeka te brojni predstavnici medija te je podsjetila na značaj i čvrste spone bilateralne policijske suradnje Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke u razvoju sustava i transfera znanja na području prevencije kriminaliteta. Istaknula je i da suradnja njemačke i hrvatske policije na području širokog spektra policijskog djelovanja, uključujući i prevenciju kriminaliteta traje već dugi niz godina,m a osim razmjene iskustava i transfera znanja, kao i sudjelovanja u mnogobrojnim zajedničkim EU projektima. Naglasila je kako je hrvatskoj policiji od posebnog značaja dobivena podrška njemačke policije i u materijalno tehničkim sredstvima, koja, od 2000. godine prelazi vrijednost čak preko 4,4 milijuna eura. Nadalje je istaknula da je njemačka policija, o samog početka ključni strateški partner hrvatskoj policiji, što je zasigurno doprinijelo da su preventivne aktivnosti hrvatske policije prepoznate i prihvaćene od šire javnosti kao i etablirane u području prevencije i na europskoj sceni.

Protokol o preuzimanju darovane opreme potpisali su Marco Dirk Weiser, drugi tajnik Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj i časnik za vezu Njemačke savezne policije i zamjenik načelnika PU osječko – baranjske Damir Takač.

Riječ je o audio, foto, informatičkoj i drugoj multimedijalnoj opremi čija ukupna vrijednost iznosi 75.527,00 kuna, a koja će se koristiti u različitim oblicima preventivnog rada policije s građanima, što će ukupno doprinijeti razvoju sustava prevencije u smislu kvalitetnije komunikacije i interakcije s građanima.

U svojem obraćanju gospodin Marco D. Weiser istaknuo je kako mu je velika čast i zadovoljstvo što je danas prisutan ovdje te što u ime njemačke policije može uručiti ovu vrijednu opremu. Uvjeren je da će policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske u okviru svojih aktivnosti te provedbi projekata i akcija uspješno koristiti ovu opremu. Također je istaknuo da se nada i veseli i budućoj suradnji.

Prisutnima se obratio i zamjenik načelnika Policijske uprave osječko – baranjske te je izrazio zadovoljstvo što je dio ovog značajnog događaja te je zahvalio na doniranoj opremi, za koju smatra da će uvelike unaprijediti i olakšati provođenje preventivnih aktivnosti. Istaknuo je i da je dio ove opreme već izložen u Informativnom centru i stavljen u funkciju. Nadalje je rekao da je nabava ovakve opreme plod dugogodišnje suradnje s njemačkim kolegama te je primjer dobre prakse i da će policijski službenici rado i aktivno koristiti opremu u svom radu. Izrazio je i želju i nadu i da će ova policijska uprava i u budućnosti blisko surađivati s kolegama iz Savezne Republike Njemačke.

U okviru spomenutog događanja Policijska uprava osječko-baranjska, zajedno s partnerima, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, koristeći doniranu opremu održali su interaktivnu prezentaciju „web detektivi“, u kojoj su sudjelovali učenici Osnovne škole „Sveta Ana“ iz Osijeka. Cilj prezentacije bio je podići razinu svijesti djece i mladih o potrebi sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta, odnosno  informirati djecu i mlade o potencijalnim opasnostima interneta, osobito o sve prisutnijem nasilju među vršnjacima koje se provodi putem društvenih mreža.