Upućivanje časnika za vezu u Italiju i Grčku

U cilju priprema za provedbu Odluke Vlade Republike Hrvatske o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja i osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite od 16. srpnja 2015., te Odluke Vijeća (EU) 2015/1523 od 14. rujna 2015. godine i Odluke Vijeća (EU) 2015/1601 od 22. rujna 2015. godine, Republika Hrvatska poduzima konkretne aktivnosti kako bi se te odluke mogle primijeniti.

Foto: MUP/Ilustracija

U cilju priprema za provedbu Odluke Vlade Republike Hrvatske o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja i osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite od 16. srpnja 2015., te Odluke Vijeća (EU) 2015/1523 od 14. rujna 2015. i Odluke Vijeća (EU) 2015/1601 od 22. rujna 2015. godine, Republika Hrvatska poduzima konkretne aktivnosti kako bi se te odluke mogle primijeniti.

U sklopu provedbe navedenih Odluka, Republika Hrvatska dužna je prihvatiti 1583 osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Republika Hrvatska je započela s pripremnim aktivnostima za ispunjavanje svojih obveza te su Italija i Grčka obaviještene da smo u prvoj skupini spremni prihvatiti 10 osoba iz Italije i 10 osoba iz Grčke, dok će iz Turske u prvoj grupi u Republiku Hrvatsku biti preseljeno 30 sirijskih izbjeglica. Provedbu premještanja i preseljenja, odnosno dolazak prvih osoba u Hrvatsku, očekujemo tijekom lipnja i srpnja ove godine.

U cilju što kvalitetnije pripreme za premještanje osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita iz Italije i Grčke, odnosno preseljenje sirijskih izbjeglica iz Turske, Ministarstvo unutarnjih poslova je odredilo časnike za vezu za premještanje i preseljenje koji će u utorak 24. svibnja biti upućeni u Italiju i Grčku, a tijekom lipnja i u Tursku.

Časnici za vezu će u suradnji s nadležnim tijelima tih država, Delegacijom EU i predstavnicima Europskog potpornog ureda za azil (EASO - European Asylum Support Office), kao i međunarodnim organizacijama kao što su UN-ova Agencija za izbjeglice (UNHCR), Međunarodna organizacija za migracije (IOM - International organization for Migration), sudjelovati u pripremama premještanja i preseljenja osoba u Republiku Hrvatsku.

Časnici za vezu će višekratno boraviti u Italiji, Grčkoj i Turskoj, ovisno o potrebama priprema za provedbu premještanja i preseljenja.



Pisane vijesti