Delegacija irske policije u posjeti hrvatskim kolegama

Razlog posjeta bio je pripremanje irske policije u pristupu Schengenskom informacijskom sustavu s kojim je hrvatska policija u završnoj fazi

Foto: MUP

Služba za međunarodnu policijsku suradnju primila je u srijedu, 25. svibnja, delegaciju irske policije, Sektora za međunarodnu policijsku suradnju, predvođenu voditeljem Sektora Andrewom Hawkshawom.

Razlog posjeta bio je pripremanje irske policije u pristupu Schengenskom informacijskom sustavu. Naime, Irska i Cipar kao članice Europske unije u fazi su pripreme pristupu SIS II sustavu. Stoga su predstavnici Irske iskazali želju za dolaskom u posjet hrvatskoj policiji koja je u završnoj fazi pristupa spomenutom sustavu, kako bi iz prve ruke prikupili iskustva koja bi im mogla biti korisna u njihovim pristupnim pripremama.

Irskim kolegama prezentirane su pripreme koje je hrvatska policija, konkretno Uprava kriminalističke  policije i Služba za međunarodnu policijsku suradnju (Interpol- Europol-SIReNE), kao nositelj odradila kroz postupak pripreme za schengensku evaluaciju na području SIS/SIReNE, a koja slijedi u prosincu 2016. godine.

Osim policijske komponente, predstavnici Uprave za opremanje, potporu i razvoj prezentirali su aktivnosti koje su provedene i provode se vezano za povezivanje MUP RH na Schengenski informacijski sustav druge generacije (tzv. SIS II).



Pisane vijesti