Započela schengenska evaluacija granične policije

Foto: MUP

Sastankom predstavnika Europske komisije, stručnjaka iz država članica schengenskog prostora i predstavnika hrvatske granične policije danas, 6. lipnja u Ravnateljstvu policije započela je schengenska evaluacija. Na sastanku su prisustvovali zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, evaluacijski tim Europske komisije na čelu s Eleonorom Verger, načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Samostalnog sektora za schengensku koordinaciju i projekte EU Krešimir Perović i mnogi drugi. 

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević je rekao kako je hrvatska granična policija prošla dug i težak put te da danas granična policija RH predstavlja modernu, dinamičnu službu spremnu za operativnu učinkovitost u području zaštite vanjskih granica Europske unije.

- Snažna podrška i asistencija koju nam je kroz različite vidove suradnje pružena temeljem bliske suradnje sa zemljama članicama, Europskom komisijom i Frontexom  bila je od izuzetnog značaja u jačanju naših granično-policijskih kapaciteta – naglasio je zamjenik ministra.

Dodao je kako upravo danas započinje najvažniji korak do pune implementacije schengenske pravne stečevine.

Kako bi dostigla visoke standarde nadzora državne granice, Republika Hrvatska je imala na raspolaganju 120 milijuna eura u privremenom schengenskom instrumentu.

- Napravljen je i značajni iskorak u opremanju granične policije što je rezultiralo povećanjem mobilnosti i učinkovitosti u obavljanju nadzora državne granice, suzbijanju nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta - rekao je zamjenik ministra Davor Blažević. Zaključio je da će Republika Hrvatska kao buduća članica schengenskog prostora s punom odgovornošću nastaviti s jačanjem svih svojih raspoloživih kapaciteta u cilju učinkovitog nadzora vanjske granice Unije i sigurnosti njenih građana. 

Evaluacija primjene schengenske pravne stečevine u područjima upravljanja vanjskim granicama, povrata i ponovnog prihvata, te policijske suradnje trajat će do 17. lipnja. Predstavnici Europske komisije i eksperti iz država članica posjetit će definirane lokacije evaluacijskih posjeta na kojima će prisustvovati i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, nadležnih policijskih uprava i postaja, Carinske uprave, Lučkih uprava i operateri pomorskih i zračnih luka.

Nakon evaluacijske posjete Europska komisija sastavlja izvješća koja prema potrebi sadrže preporuke za korektivne mjere. Kada RH postigne zadovoljavajuću razinu pripremljenosti, odnosno dobije pozitivnu ocjenu schengenske evaluacije, Europska komisija će podnijeti Vijeću prijedlog za donošenje odluke o ukidanju graničnih kontrola osoba na unutarnjim granicama i punoj primjeni schengenske pravne stečevine. 

Što je prethodilo schengenskoj evaluaciji

Republika Hrvatska je na marginama sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA) 12. ožujka 2015. predala Izjavu o spremnosti Republike Hrvatske za početak postupka schengenske evaluacije. U dogovoru s Europskom komisijom evaluacije RH su uključene u višegodišnji plan evaluacija (2014. – 2019.) te u Godišnji plan evaluacija za 2016. godinu. Ulaganje Izjave je bio prvi formalni korak kojim je pokrenut proces evaluacija, odnosno procjene o ispunjenosti svih uvjeta za potpunu primjenu schengenske pravne stečevine u RH. 

Najavljenim provjerama na terenu prethodio je standardni upitnik koji obuhvaća relevantno zakonodavstvo, sporazumno utvrđene preporuke i najbolje prakse, posebno one navedene u schengenskim katalozima, organizacijska i tehnička sredstva dostupna za provedbu schengenske pravne stečevine te dostupne statističke podatke za svako područje evaluacije.

Standardni evaluacijski upitnik Republici Hrvatskoj je dostavljen 25. lipnja 2015. te je Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s nadležnim tijelima državne uprave analiziralo i pripremilo odgovore koji su 14. kolovoza 2015. godine dostavljeni Europskoj komisiji. 

Evaluacija primjene schengenske pravne stečevine koja je danas započela, određena je na temelju godišnjeg programa evaluacije primjene schengenske pravne stečevine za 2016. godinu.



Pisane vijesti