Riječki učenici nagrađeni posjetom Centru „Ivan Vučetić“

Petoro učenika Osnovne škole „Kozala“ iz Rijeke nagrađeno je posjetom Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Posjet Centru nagrada im je koju su osvojili kao autori najboljeg video uratka na natječaju koji je Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske organizirao povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, 24. veljače. Njihov video uradak „Pero“ izabran je  

Foto: PU primorsko-goranska 

Petoro učenika Osnovne škole „Kozala“ iz Rijeke nagrađeno je posjetom Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Posjet Centru nagrada im je koju su osvojili kao autori najboljeg video uratka na natječaju koji je Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske organizirao povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, 24. veljače. Njihov video uradak „Pero“ izabran je između više pristiglih radova učenika osnovnih škola, a u njegovu stvaranju sudjelovali su i za to nagrađeni učenici: Ena Dizdarević, Petar Pavlović, Vilim Perović, Dominik Spajić i Andrea Kolak.

Učenici, u pratnji školskog psihologa Mladena Župana, posjetili su prošlog tjedna Centar, gdje su po prvi put uživo mogli vidjeti dio onoga što su dotad gledali samo na filmu i televiziji. Ispred Ravnateljstva policije dočekali su ih forenzičar Zdenko Mindum, policijska službenica Marija Goatti Matijević iz Službe prevencije i voditeljica Službe prevencije Sandra Veber, koja se kratko osvrnula na njihov video uradak te ih upoznala s osnovama prevencije kriminaliteta.

Forenzičar Zdenko Mindum upoznao ih je s povijesti Centra te doprinosom i radom današnjoj forenzičkoj znanosti Ivana Vučetića, čije ime Centar nosi. Prilikom obilaska Centra učenici su upoznali osnove daktiloskopije, forenzične biologije (analiza kromosomske DNK) i kemijskih vještačenja uz nekoliko praktičnih vježbi i pokusa. Nakon toga dobili su uvid o metodama vještačenja rukopisa i dokumenata te o metodama toksikoloških vještačenja i metodama za utvrđivanje droga u organizmu. Učenici su sa zanimanjem razgledali prostoriju u kojoj se nalazi Radna zbirka oružja s oko 1450 uzoraka različitog oružja, a koje se koristi za identifikaciju oružja, edukaciju djelatnika i za probna ispaljivanja streljiva. Tijekom obilaska učenici su postavljali brojna pitanja, od kojih su se mnoga odnosila na usporedbu hrvatskih forenzičara s onima iz američkih CSI serija.

Za uspomenu na posjet Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu, svaki je učenik dobio otisak svoga dlana, zajedničku fotografiju i monografiju Centra.

Na kraju, policijska službenica Marija Goatti Matijević odvela ih je u prostoriju opremljenu suvremenom tehničkom opremom za snimanje i montažu filmova, gdje su im djelatnici Službe prevencije objasnili kako ovdje nastaju filmovi poput „Živim život bez nasilja“, koji se koristi u preventivne svrhe i kojeg su gledali, ali i filmovi koji se koriste za edukaciju policijskih službenika o standardnim operativnim postupcima. Kao primjer prikazan im je dio filma namijenjenog edukaciji policijskih službenika granične policije.

Ovim zanimljivim i poučnim nagradnim posjetom učenici su za ovu školsku godinu završili suradnju s policijskim službenicima riječkog Odjela prevencije, a dosad uspješna suradnja vjerojatno će se nastaviti i u narednoj školskoj godini  kroz različite preventivne sadržaje.

 



Pisane vijesti