Početak međunarodne operacije CICONIA ALBA za razbijanje organiziranog kriminala

Foto: EUROPOL

Države članice Europske unije, tijela Europske unije1 i treći partneri2 još su jednom udružili snage s Europolom u ovogodišnjoj operaciji CICONIA ALBA radi suzbijanja mreža organiziranog kriminala uključenih u prioritetna područja borbe protiv kriminala3.

Nakon uspješnih operacija  2014 Archimedes i 2015 Blue Amber, operacija CICONIA ALBA treća je u nizu zajedničkih dana aktivnosti (JADs) obuhvaćenih  Ciklusom politike Europske unije 2013.-2017. usmjerenim na teški međunarodni i organizirani kriminal. Operacija CICONIA ALBA usredotočena je na ključna žarišta kriminala i ključne kriminalne infrastrukture u Europskoj uniji i šire.

Časnici za vezu iz država članica Europske unije i kolege iz drugih međunarodnih partnerskih agencija koordiniraju razmjenu informacija i obavještajnih podataka između nacionalnih tijela za provedbu zakona iz operativnog koordinacijskog centra koji radi 24/7, smještenim u Den Haagu, sjedištu Europola. Stručnjaci i analitičari Europola pružaju podršku iz sjedišta, kao i na terenu.

Operacija CICONIA ALBA je već značajno utjecala na međunarodno kriminalno okruženje. Unutar konteksta prioriteta ciklusa politike Europske unije vezanog uz „trgovanje ljudima“ i „olakšavanje neregularnih migracija“, tijela za provedbu zakona koja sudjeluju u operaciji CICONIA ALBA provela su zajednički dan aktivnosti usmjeren na iskorištavanje radne snage.

Kao rezultat, uhićeno je 47 osumnjičenih osoba za iskorištavanje radne snage te je identificirano i spašeno 275 žrtava iskorištavanja. U nekoliko desetaka ključnih geografskih žarišta (zračne luke, granični prijelazi, itd.), kontrolirano je 6 709 pojedinaca, zajedno s 4 156 vozila i 2 271 tvrtki. Vjerojatnost identificiranja potencijalnih žrtava trgovanja, kao i trgovaca ljudima i krijumčarima migrantima, na tim je žarištima bila visoka.

Povrh toga, unutar konteksta prioriteta ciklusa politike Europske unije vezanog uz „cyber-kriminal – prijevare u kartičnom poslovanju“, službenici za provedbu zakona iz cijelog svijeta uhitili su 140 osoba osumnjičenih za prijevaru koji su bili u posjedu zrakoplovnih karata kupljenih ukradenim ili lažnim podacima s kreditnih kartica. Za mnoge od njih otkriveno je da su uključeni u druge oblike kriminala, uključujući trgovanje ljudima, trgovinu drogom, cyber-criminal i terorizam. Tijekom operacije, prijavljene su 252 sumnjive transakcije. 

Multidisciplinarni pristup operacije omogućuje tijelima za provedbu zakona povezivanje aktivnosti koje obuhvaćaju nekoliko različitih prioriteta i područja kriminala. Navedeno poboljšava operativni učinak i osigurava učinkovitu suradnju između uključenih tijela za provedbu zakona.

Stalni odbor za operativnu suradnju u području unutarnje sigurnosti (COSI) Vijeća Europske unije ,osigurao je strateško praćenje planiranja zajedničkih dana aktivnosti (JADs) te prati njihovu provedbu.
 


1CEPOL, Europski stručnjaci za vatreno oružje EFE, Komisija Europske unije, EMCDDA, Eurojust, Frontex, TISPOL

2Kolumbija, Norveška, Švicarska, Turska, SAD ATF, SAD DEA, INTERPOL, Analitičko-operativni pomorski centar (Narkotici)   

3Olakšavanje nezakonitih imigracija, Trgovanje ljudima, Krivotvorena roba, Prijevare vezane uz trošarine i kružne prijevare unutar zajednice (MTIC), Sintetske droge, kokain i heroin, Nezakonito trgovanje vatrenim oružjem, Organizirani imovinski kriminal, Cyber-kriminal



Pisane vijesti