Više od 140 pritvorenih osoba u globalnoj akciji protiv prijevara u zračnom prometu

Foto: EUROPOL

Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona usmjerena na osobe uključene u prijevare pri kupnji zrakoplovnih karata, rezultirala je pritvaranjem i istraživanjem 140 osoba kod kojih su pronađene karte kupljene pomoću ukradenih ili lažnih podataka s kreditnih kartica. 

Globalna dvodnevna operacija (15.-16. lipnja) organizirana je preko koordinacijskih centara u Europolu i Den Haagu, INTERPOLA u Singapuru te Ameripola u Bogoti, uz podršku kanadskih i američkih tijela za provedbu zakona. Više od 74 zračnih prijevoznika i 43 zemlje bili su uključeni u ovogodišnju akciju koja je provedena u više od 130 zračnih luka širom svijeta.

Otkriveno je da su osobe uhićene tijekom operacije također uključene u druge oblike kriminala, uključujući trgovanje ljudima, trgovinu drogom, cyber-kriminal i terorizam.

Tijekom operacije, prijavljene su 252 sumnjive transakcije. Kao rezultat, pritvoreno je 140 osoba, nije im dozvoljeno ukrcavanje te ih je ispitala policija. 

Predstavnici zračnih prijevoznika, online putničkih agencija i kartičnih tvrtki radili su zajedno u zapovjedništvu Europola sa stručnjacima iz Europolovog Europskog centra za suzbijanje cyber-kriminala (EC3) na otkrivanju sumnjivih transakcija te slali potvrde službenicima za provedbu zakona raspoređenim u zračnim lukama.

Mreže kartičnog plaćanja, izdavatelji kartica, Perseuss i Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) poduprli su operaciju pružanjem informacija potrebnih za potvrdu svih sumnjivih prijevarnih transakcija kupovanja zrakoplovnih karata. 

Dodatnu podršku pružio je odmah Frontex koji je uputio službenike u zapovjedništvo Europola i brojne zračne luke širom Europe, dok je INTERPOL pomogao brzom identifikacijom traženih osoba i ukradenih dokumenata. Službenik Eurojusta pomagao je u koordinacijskom centru u Den Haagu.

Ova je akcija dio Europolove podrške sigurnosnom okviru vezanom uz Europsko prvenstvo UEFA 2016. Posebna pažnja se pridala putnicima koji putuju na nogometno prvenstvo EURO 2016, pri čemu su provjere provođene i u zračnim lukama u Francuskoj i u zemljama odlaska. Mobilni ured Europola upućen je u Pariz tijekom trajanja akcije kako bi olakšao razmjenu kritičnih podataka, omogućujući redarstvenim snagama na terenu brzu identifikaciju mogućih počinitelja.

Rob Wainwright, direktor Europola, navodi: “Ova uspješna inicijativa još je jedan primjer važnosti koordiniranog odgovora, uz uključivanje redarstvenih snaga i struke, u svrhu identificiranja i presretanja kriminalaca koji pokušavaju doputovati koristeći karte stečene prijevarom. Ovogodišnja akcija odvija se tijekom nogometnog prvenstva EURO 2016, jednog od najvećeg sportskog događaja godine, na koji milijuni navijača iz cijelog svijeta dolaze u Francusku. Nažalost, takve manifestacije također privlače pažnju cyber-kriminalaca koji traže mogućnosti njenog iskorištavanja, ciljajući na nevine korisnike krađom podataka s njihovih kreditnih kartica što zrakoplovni sektor stoji velike količine novaca. Kako se svaki dan putem interneta kupuje na stotine tisuća zrakoplovnih karata, samo takvim koordiniranim, ciljanim i intenzivnim i istodobno provedenim provjerama može se otkriti potencijalno lažno korištenje kreditnih kartica odnosno mogu se uhititi osobe uključene u prijevaru.“

“Ova vrsta prijevare nije usmjerena samo na nevine korisnike na način da se kradu podaci s njihovih kreditnih kartica, već predstavlja značajne rizike za globalnu sigurnost omogućavajući kriminalcima i teroristima da putuju izvan dosega radara. Samo koordiniranim intervencijama kao što su Dani aktivnosti u zračnim lukama možemo pronaći mreže organiziranog kriminala iza ovakve prijevare velikih razmjera, odnosno pritvoriti uhićene kriminalce prije nego što stignu počiniti druga kaznena djela“, izjavio je glavni tajnik INTERPOLA, Jürgen Stock.

Meta Backman, voditelj Europske skupine za sprečavanje prijevara u zračnom prometu: “Činjenica da se samo u Europu u ovu operaciju uključilo 40 zračnih prijevoznika i 6 online putničkih agencija, pokazuje da postoji interes da se učini nešto u vezi sa zrakoplovnim kartama kupljenim na prijevarni način, a ne da se samo otkažu rezervacije. Zahvaljujući ovoj operaciji koju je organizirao Europolov Europski centar za suzbijanje cyber-kriminala (EC3), moguće je djelovati na način na koji zračni prijevoznici ne mogu. Sa svim uključenim partnerima, agencijama za provedbu zakona, mrežama kartičnog plaćanja, izdavateljima kartica i zračnim prijevoznicima, ova globalna operacija služi kao dobar teren za uvježbavanje postupaka borbe protiv prijevara.“

 "Ne mogu dovoljno naglasiti važnost sprečavanja i vraćanja gubitaka uzrokovanih prijevarom našim članovima”, kazao je Aleks Popovich, viši potpredsjednik IATA-e, odgovoran za financije i usluge distribucije. „Globalni dani aktivnosti postali su važna aktivnost u rješavanju prijevara protiv zrakoplovnog sektora, a od prošle godine, kao dio sveobuhvatnog programa IATA-e za sprečavanje prijevara u poslovnom sektoru. IATA kontinuirano jača svoju uključenost u navedene aktivnosti koordiniranjem napora zrakoplovnih kompanija diljem svijeta, djelujući u tijesnoj suradnji s Europolom, Ameripolom, Interpolom i ostalim agencijama za provedbu zakona. Promičemo usluge sprečavanja prijevara s pouzdanim partnerima kao što su Perseuss i Ypsilon Net, s ciljem da zrakoplovni sektor postane svjetski vodeći poslovni sektor za sprječavanje prijevara i borbu protiv organiziranog kriminala”.

Ova globalna operacija protiv osoba uključenih u prijevare sa zrakoplovnim kartama dio je operacija CICONIA ALBA, trećeg u nizu zajedničkih dana aktivnosti na razini Europske unije obuhvaćenih Ciklusom politike Europske unije usmjerenim na teški međunarodni i organizirani kriminal. Operativne aktivnosti vođene obavještajnim podacima koje se provode u okviru ove operaciju obuhvaćaju nekoliko područja borbe protiv kriminala i usredotočuju se na ključna žarišta kriminala i ključnu kriminalnu infrastrukturu u Europskoj uniji i šire.



Pisane vijesti