PU međimurska predstavila sustav za prepoznavanje registarskih pločica

Foto: PU međimurska

 

U sklopu redovne konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, policijski službenik Postaje prometne policije Čakovec, Sašo Kolar, predstavio je rad prenosivog mobilnog sustava za prepoznavanje i očitavanje registarskih pločica, NERO–ANPR.

Mobilni sustav osmišljen je kao sredstvo pomoći policijskim službenicima u redovnom nadzoru cestovnog prometa. Riječ je o uređaju koji u istom trenutku može očitati veći broj registarskih pločica nakon čega, temeljem očitanih podataka putem sustava evidencije Ministarstva unutarnjih poslova, policijski službenici u službenom vozilu mogu odmah na uvid dobit podatke o vozilu, vlasnicima, te druge podatke vezane uz vozilu.

Sustav se sastoji od dvije video kamere koje istovremeno snimaju događaje u prometu na dva načina, a sve detaljne informacije o detektiranim vozilima očituju se putem prijenosnog računala u vozilu. Zbog svoje mobilnosti, uređaj se koristiti na svim prometnicama i može se prenositi u više vozila, sukladno očitanim podacima policijski službenici zaustavit će vozila i prema potrebi sankcionirati vozača.  

Ovo je velika pomoć u sigurnosti cestovnog prometa. Već u nekoliko dana korištenja na području Policijske uprave međimurske provjereno je nekoliko tisuća vozila, prilikom čega je zabilježeno tek nekoliko prekršaja ne registriranih vozila.“ – naglasio je policijski službenik Sašo Kolar.