Službeni posjet Dirka Langea ministru Karamarku

Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova RH primio je u četvrtak, 15. listopada, u službeni posjet u sjedištu MUP-a Dirka Langea, v.d. direktora Opće uprave Europske komisije za proširenje B i načelnika Jedinice za proširenje B.1-Hrvatska. Susretu su ispred MUP-a RH uz ministra Karamarka nazočili i državni tajnik Ivica Buconjić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Filip Dragović dok su uz v.d. direktora Langea bili Paolo Berizzi i David Hudson, dužnosnici Delegacije EU-komisije u Hrvatskoj.

U razgovorima vođenim tijekom susreta ministar Karamarko i direktor Lange u duhu iznimne suradnje i razumijevanja dotakli su se tema iz djelokruga MUP RH, a koje se odnose, obzirom na pristupne procese RH EU, na pitanja topničkih dnevnika tj. suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u našoj zemlji, pregovaračkih poglavlja 23 i 24 te pitanja granične policije i schengenskih standarda.

Govoreći o suradnji s Haaškim sudom, posebice u istragama o topničkim dnevnicima ministar Karamarko je tako naglasio kako je osnovana nova radna skupina za istragu o topničkim dnevnicima, a kojom koordinira MUP RH te ona čini sve kako bi se ispravile dosadašnje pogreške u istrazi te dodao: - U toj skupini se nalaze naši najbolji kriminalisti i analitičari. Optimist sam glede rada radne skupine i mislim da ćemo uskoro imati puno bolje rezultate.-

Obrazlažući pak v.d. Langeu sve uspješne korake koje MUP RH poduzima u borbi protiv korupcije  ministar Karamarko je kazao kako MUP, hrvatska policija u suradnji s Državnim odvjetništvom radi trenutno na više od stotinu slučajeva otkrivanja korupcije na svim razinama te da nitko u Hrvatskoj više ne može biti izuzet od istrage jer ni za koga ne postoji više nikakva politička ili stranačka zaštita. Istaknuo je i kako je u MUP-u RH izvršen u proteklom razdoblju snažan proces depolitizacije i profesionalizacije što je doprinijelo i snažnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta. Spominjući borbu protiv organiziranog kriminaliteta, a posebice onog u regiji Karamarko je naglasio i dobru suradnju po tom pitanju MUP-a RH s MUP-ovima zemalja u okruženju s kojima su u tu svrhu i potpisani Sporazumi o policijskoj suradnji te da postoji i inicijativa za osnivanjem regionalnog centra za borbu protiv korupcije.

V.d. direktor Lange je kazao kako je za države članice EU i njezine građane borba protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta u RH od velikog interesa, stoga je zahvaljujući ministru Karamarku na iscrpnim informacijama, pohvalio i dobre rezultate MUP-a koje poduzima u tu svrhu.



Stranica