Ministar Orepić s pirotehničarima u Okučanima

Danas je potpisan kolektivni ugovor između sindikata i tvrtke Mungos d.o.o. kojem su prisustvovali predsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova 
 

Foto: PU brodsko-posavska

U Okučanima je u srijedu, 20. srpnja potpisan Kolektivni ugovor između Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja te tvrtke Mungos d.o.o. Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Ministar Vlaho Orepić je naglasio: „Cijelo Ministarstvo unutarnjih poslova nastojim izvući iz političkog konteksta, ovo nema veze s političkim djelovanjem, radimo primarni posao policije i ovo je u skladu s onim što narod od nas očekuje. Ovdje je bitno primijetiti da se nakon godinu i pol pregovora nije došlo do kolektivnog ugovora. Mi smo vrlo brzo došli do rezultata kojim i vi danas svjedočite, da smo javni interes i one koji štite taj interes stavili u fokus i težište svih problema i ovo je njihova pobjeda. Povećanje plaća će se dogoditi u skladu sa zarađenim novcem, znači neće se sa strane davati novac, već će se omogućiti ljudima da zarade i prioritet će biti povećanje plaća do 15 tisuća kuna, što je i definirano ovim Kolektivnim ugovorom i tu je najbitniji pristup korektan odnos i prema radnicima i prema javnom dobru. Kolektivni ugovor stupa na snagu 1. rujna, a potpisali smo sporazum da se do 1. siječnja iduće godine napravi kolektivni ugovor, koji sam siguran da će se potpisati kao i ovaj jer se na ovakav način štite oni koji rade svoj posao, a ne oni koji pokušavaju na bilo koji način izvući novac. Napominjem da u ovom trenutku imate 550 ljudi koji neposredno razminiraju, a 47 tvrtki koje se tim bave. Tu je otprilike odnos da jedan radi a dvojica crpe one koji rade i taj ćemo odnos promijeniti. Najavljeno je okončanje razminiranja do 2019. godine, a to je preambiciozan rok u odnosu na organizaciju, ali učinit ćemo sve da to tako bude.“

Ispred sindikata na potpisivanju su prisustvovali: predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, predstavnik Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja Dalibor Stanar, a iz tvrtke Mungos d.o.o. direktor tvrtke Damir Magdić.

Nakon potpisivanja svi prisutni su obišli štandove Hrvatskog centra za razminiranje i tvrtke Mungos d.o.o., te su imali priliku razgledati opremu pirotehničara i minsko eksplozivna sredstava.

Na ovom događaju prisustvovali su još i pomoćnica ministra unutarnjih poslova Lidija Pelivan Stipetić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, načelnik općine Okučani Aca Vidaković, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak i načelnik Policijske postaje Okučani Zrinko Kapetanić.

Ministar Orepić i pomoćnica Pelivan Stipetić posjetili su i Policijsku postaju Okučane. 



Pisane vijesti