Osam osoba s Europske liste najtraženijih bjegunaca je uhićeno zahvaljujući javnosti

Šest mjeseci nakon lansiranja web stranice ‘Europe’s Most Wanted Fugitives’ („Europska lista najtraženijih bjegunaca“) 14 bjegunaca za kojima su tragale članice EU uspješno su stavljeni „iza rešetaka“. 

Foto: Europol

Šest mjeseci nakon lansiranja web stranice ‘Europe’s Most Wanted Fugitives’ („Europska lista najtraženijih bjegunaca“) 14 bjegunaca za kojima su tragale članice EU uspješno su stavljeni „iza rešetaka“.

U najmanje osam slučajeva uhićenja, traženje pomoći javnosti i „online“ platforma odigrali su značajnu ulogu u lociranju i uhićenju kriminalaca u bijegu.

Riječ je o namjenskoj web stranici (www.eumostwanted.eu) na kojoj javnost može doći do informacija i pomoći policiji u traganju za najtraženijim europskim bjeguncima. Daje informacije o profilu bjegunaca, za koje kazneno djelo su osuđeni ili se sumnja da su počinili određeno teško kazneno djelo ili počinjenja terorističkih djela u Europi. Ovu stranicu prije točno šest mjeseci stvorila je ENFAST - Europska mreža timova za aktivno traganje, uz pomoć Europola.

ENFAST je mreža policijskih službenika iz 28 zemalja članica Europske unije i pridruženih država, specijaliziranih za poduzimanje žurnih i brzih akcija za lociranje i uhićenje bjegunaca.

Zahvaljujući povećanoj pozornosti medija oko ovog projekta te informacijama koje su bile dostupne javnosti, policijski službenici diljem  Europe bili su u mogućnosti locirati osam  bjegunaca objavljenih na web stranici, od čega ih je šestero locirano u zemlji različitoj od one u kojoj su inicijalno bili traženi. Ukupno je 14 bjegunaca uhićeno. U odnosu na originalni popis bjegunaca iz siječnja, njih 28 je i dalje u bijegu.

Ovo je prva inicijativa na Europskoj razini za objavom popisa najtraženijih europskih bjegunaca na zajedničkoj web stranici. Putem nje građani EU, kao i oni izvan nje, mogu dati korisne informacije policiji,  čak i anonimno.

Europol je podržao ENFAST u ovom projektu razvijanjem sigurne platforme za web stranicu „Europske liste najtraženijih bjegunaca“.

EUROPOL-ovo priopćenje možete u cijelosti pročitati na linku.



Pisane vijesti