Konferencija "Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet"


Foto:
MUP
Cijeli državni vrh Republike Hrvatske predsjednicu Vlade RH Jadranku Kosor, predsjednika Hrvatskoga sabora Luku Bebića te predsjednika RH Stjepana Mesića okupila je Međunarodna konferencija pod  nazivom „Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet“ upriličena u petak, 16. listopada u Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski povodom obilježavanja desete godišnjice sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama. Organizaciju ove konferencije na visokoj državnoj razini zajednički potpisuju MORH, MUP i MVPEI RH. U ime MUP-a konferenciji su nazočili ministar Tomislav Karamarko, državni tajnik Ivica Buconjić, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić sa svojim zamjenicima, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Filip Dragović, sudionici mirovnih misija, pripadnici hrvatske policije. Bili su tu i drugi ministri kao i visoki dužnosnici Vlade RH i tijela državne uprave, ispred MVPEI RH ministar Gordan Jandroković sa svojim suradnicima, Ministarstva pravosuđa ministar dr. Ivan Šimonović kao i brojni  predstavnici i časnici MORH-a i OS RH.  

Svima nazočnima uzvanicima, visokim gostima i brojnim sudionicima riječi dobrodošlice uputio je ministar MORH-a Branko Vukelić kazavši :  - Želeći na primjeren način obilježiti ovu važnu obljetnicu te doprinijeti raspravi o najboljem mogućem vođenju međunarodnih mirovnih operacija MORH u suradnji s MVPEI-em i MUP-om organiziralo je ovu jednodnevnu međunarodnu konferenciju. U proteklih deset godina RH je od primateljice međunarodnih mirovnih snaga stasala u aktivnu sudionicu međunarodnih napora za osiguranje mira. Postala je članica NATO-a, nestalna je članica Vijeća sigurnosti UN-a, pred vratima je EU. Svoj međunarodni položaj koristi za jačanje mira i sigurnosti u svijetu.-

Okupljenima su se obratili pred početak radnog dijela prigodnim govorima državni čelnici naglašavajući značaj već desetogodišnjeg sudjelovanja hrvatskih vojnika, pripadnika OS RH, policijskih službenika u mirovnim misijama diljem svijeta.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor tako je istaknula kako želi da ova konferencija, sve ono što će reći njezini sudionici u radnom dijelu bude i u mislima sa svim pripadnicima  mirovnih misija diljem svijeta, ali i s hrvatskim pripadnicima mirovnih misija.
RH svojim sudjelovanjem u mirovnim misijama dokazuje prije svega svoju privrženost temeljnim načelima i vrijednostima međunarodne zajednice, neprestano pridonoseći naporima i težnjama za postizanje i očuvanje mira i sigurnosti u cijelome svijetu. S ponosom mogu istaknuti kako je RH u proteklom desetogodišnjem razdoblju sudjelovala u naporima da se stabiliziraju mnoga krizna žarišta u cijelome svijetu. RH je spremno preuzimala svoj dio odgovornosti u osiguranju i očuvanju svjetskoga mira - kazala je predsjednica Kosor te pored ostaloga rekla da Hrvatski vojnici i policajci koji su stjecali svoja iskustva u Domovinskome ratu braneći i oslobađajući svoju zemlju, najbolje znaju koliko je mir dragocjen i kako ga i zašto treba štititi.

- Bolno su svjesni posljedica ratnih djelovanja, osobito djelovanja prema civilima, djeci, nemoćnima, tisućama i tisućama izbjeglih i prognanih. U ime Vlade RH čestitam hrvatskim vojnicima i policajcima na ovom uspjehu. Danas je RH punopravna članica NATO-saveza, buduća članica EU, nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Ima pogodnost sudjelovanja u zajedničkim odgovorima na sigurnosnim izazovima novoga tisućljeća. Pri tome je i ključnu ulogu imalo odašiljanje pripadnika oružanih snaga RH, naših policajaca i diplomata u međunarodne mirovne misije. Profesionalnost i rad naših predstavnika u mirovnim misijama svugdje su osobito cijenjeni i iznimno dobrodošli. RH je odlučna pridonositi stabilizaciji Afganistana, uvjerena pri tom kako napori trebaju biti usmjereni na stvaranje samoodržive afganistanske vlasti na dobrobit afganistanskih građana – rekla je premijerka Kosor. Istaknula je važnom i korisnom činjenicu da u mirovnim operacijama sudjeluje sve veći broj žena. U proteklih 10 godina tako je u mirovnim misijama sudjelovala 61 pripadnica OS RH te sedam pripadnica MUP-a.

Luka Bebić, predsjednik Hrvatskoga sabora u svome obraćanju prisjećajući se puta koji je RH prošla u ovih 18 godina, pojasnio je i kako je nametnuti rat RH nametnuo dugoročno promišljanje problematike mira i sigurnosti.

Ubrzo se Hrvatska od objekta međunarodne zajednice koji je trebao vanjsku pomoć pretvorila u aktivnog čimbenika regionalnog, ali i međunarodnog mira i sigurnosti, kazao je Bebić i nastavio - Doprinos hrvatskih vojnika i policajaca koji sudjeluju u međunarodnim misijama i operacijama dobio je nebrojene pohvale. Sudjelovanje u mirovnim operacijama je jedna od prioritetnih zadaća OS RH. Republika Hrvatska prvi se put uključila u međunarodne mirovne misije 1999. godine. Misija u Afganistanu potvrdila je hrvatsku predanost misiji u očuvanju mira u svijetu i potvrdila sposobnost i spremnost RH za priključenje najjačem obrambenom savezu na svijetu - Sjeveroatlanskom savezu - spomenuo je predsjednik Bebić i kazao da je do sada u mirovnim misijama ukupno bilo preko 1 700 pripadnika OS, a da danas sudjeluju u 15 raznih misija diljem svijeta sa skoro 500 pripadnika.

- Sudjelovanje hrvatskih OS u mirovnim misijama uživa odobravanje većine građana. Hrvatski je sabor kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo uvijek pružao potporu hrvatskom sudjelovanju u mirovnim misijama. Sudjelovanjem u mirovnim misijama dokazali smo svoju zrelost za doprinos izgradnji sigurnog svijeta – zaključio je Bebić.

Predsjednik RH Stjepan Mesić u svome je pak govoru istaknuo kako je desetogodišnje sudjelovanje RH u mirovnim misijama pokazalo hrvatsku spremnost za aktivno sudjelovanje u međunarodnim naporima za zaustavljanje sukoba i postizanje dugoročne stabilnosti u kriznim žarištima u svijetu.
- Pripadnici hrvatskih oružanih snaga cijenjeni su zbog svog znanja, sposobnosti, obučenosti, hrabrosti i požrtvovnosti kako od pripadnika savezničkih snaga, tako i od lokalnog stanovništva. Ono što ih čini prepoznatljivima jest razumijevanje za život lokalnog stanovništva, poštovanje tradicije i običaja naroda o čijoj se sigurnosti skrbe – rekao je predsjednik Mesić. Spomenuo je i kako će RH i u budućnosti morati uložiti velike napore i sredstva ukoliko želi ostati poželjna sudionica međunarodnih mirovnih operacija.
- Pred RH se za sudjelovanje u ovom području postavljaju novi izazovi. Ključni izazov je sama promjena prirode mirovnih misija u post hladnoratovskom razdoblju. Svaka zemlja koja sa svojim vojnim snagama sudjeluje u mirovnim operacijama mora definirati vlastiti koncept djelovanja. To znači da i RH u budućnosti mora dugoročno planirajući definirati svoje prioritete i način djelovanja u mirovnim operacijama. Naše narastajuće obveze kao članice NATO-saveza, očekivane zadaće i obveze koje će u budućnosti proizaći iz članstva u EU te gospodarska situacija sada traže znatno organiziraniji pristup sudjelovanju u mirovnim operacijama. Svijet u kojem živimo zahtjeva naše odgovorno ponašanje i naše odgovorno djelovanje, samo tako učinit ćemo ga sigurnim danas, ali i u budućnosti – zaključio je predsjednik Mesić.

Radnim dijelom konferencije predsjedao je državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, a odvijala se u četiri panela pod nazivima: Gradeći sinergiju i sveobuhvatni pristup – UN, NATO, EU i nacionalne perspektive; Hrvatski put od korisnika sigurnosti do aktivnog čimbenika sigurnosti; Razvijanje odgovarajućih sposobnosti- vojni odgovori; Naučene lekcije - budući izazovi.   Zanimljiva uvodna izlaganja, razmatranja na panelima imali su redom ministri Gordan Jandroković, dr. Ivan Šimonović, Tomislav Karamarko te Branko Vukelić. Na konferenciji su inače sudjelovali predstavnici UN-ovih agencija, NATO-a, Vijeća EU, nacionalni vojni predstavnici, diplomatskog zbora RH kao i predstavnici međunarodnih regionalnih institucija te predstavnici hrvatskih ministarstava obrane, unutarnjih i vanjskih poslova.

Ministar MUP-a Tomislav Karamarko tako je između ostalog kazao: - Iskustva stečena u Domovinskom ratu i znanja na području očuvanja mira koje je prikupljeno u kontaktu sa međunarodnim snagama koje su sudjelovale u mirovnim operacijama u Hrvatskoj postala su nešto što mi možemo ponuditi drugim zemljama. Kako se mirovne misije obično upućuju u krajeve gdje je došlo do oružanih sukoba ili gdje su sukobi upravo prestali i gdje je potrebno ponovno uspostaviti mir i sustav za normalno funkcioniranje neke države, naša iskustva su više nego značajna. Ne samo da hrvatski policajci znaju obavljati uobičajene policijske zadaće već imaju iskustva iz stresnih ratnih i poratnih vremena koja mogu uspješno uklopiti u svoje mentorske i savjetodavne zadaće u mirovnoj misiji.-

Spominjući sudjelovanje hrvatske policije u mirovnim misijama ministar Karamarko je pojasnio: - Policijski službenici su se već tijekom 2000. godine počeli aktivno uključivati u misije OESS-a na Kosovu i u Gruziji, te od 2004. godine u rad Pokrajinskih timova za obnovu u misiji NATO/ISAF u Afganistanu. To je omogućilo profiliranje mlade države kao odgovorne članice međunarodne zajednice koja je spremna pomoći drugim zemljama. Nakon potpisivanja Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Ujedinjenih naroda o doprinosu sustavu stand by angažmana sa UN-om, od 2005. godine započinje sustavno uključivanje policijskih službenika MUP-a RH u mirovne misije i operacije Ujedinjenih Naroda.-

Inače cilj ove konferencije je bio doprinos političkoj, znanstvenoj i stručnoj raspravi o cjelokupnom spektru civilnog i vojnog doprinosa globalnim aktivnostima očuvanja mira kao i uključivanje odgovora na nove sigurnosne izazove, davanje cjelovitog prikaza predanog i koordiniranog djelovanja svih međunarodnih aktera pitanjima očuvanja globalnog mira. Isto tako dala je prikaz hrvatskog doprinosa očuvanju mira, a namjera joj je ponuditi zaključke i smjernice korisne za sadašnje, ali i za buduće napore usmjerene na očuvanje mira.

U sklopu konferencije „ Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet“ otvorena je i prigodna izložba na temu: „Hrvatski vojnik u izgradnji sigurnijeg svijeta“. Ova nadasve zanimljiva izložba pokazuje 140 fotografija te 70 različitih eksponata i predmeta koje su snimili ili sakupili pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova RH tijekom svojih sudjelovanja u raznim mirovnim misijama.



Stranica