Slovački veleposlanik Supek u službenom posjetu MUP-u RH

Supek je istaknuo kako je suradnja s hrvatskom policijom izuzetna, bez ikakvih prigovora, potrepivši to izvanrednim rezultatima suradnje slovačkih policajaca koji su tijekom ljetnih mjeseci boravili u PU primorsko-goranskoj. Supek je uz ostalo izrazio veliko zadovoljstvo nedavnom deblokadom pregovora od slovenske strane, te kazao kako Hrvatska od


Foto:
MUP

U službenom posjetu ministru MUP-a RH Tomislavu Karamarku, boravio je danas 19. listopada , izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Roman Supek. Tijekom susreta razgovaralo se o dosadašnjoj ali i budućoj suradnji Ministarstava unutarnjih poslova te policija dviju zemalja.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Slovačke Republike NJ. E. Roman Supek, istaknuo je kako je suradnja s hrvatskom policijom izuzetna, bez ikakvih prigovora, potkrijepivši to izvanrednim rezultatima suradnje slovačkih policajaca koji su tijekom ljetnih mjeseci boravili u PU primorsko-goranskoj. Supek je uz ostalo izrazio veliko zadovoljstvo nedavnom deblokadom pregovora od slovenske strane, te kazao kako Hrvatska od Republike Slovačke u budućnosti može očekivati potporu svake vrste, pa i na budućoj vanjskoj granici koja će biti organizirana po schengenskom režimu. Supek je također naglasio kako se raduje skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, bez obzira na brojne aktualne pritiske. 

Ministar Karamarko zahvalio se na potpori koju je Republika Slovačka pružala i koju će Hrvatskoj pružati u budućnosti, ocjenivši suradnju slovačke i hrvatske policije izuzetnom, osobito na polju sprečavanja organiziranog kriminala, istaknuvši kako bi nesuradnja na tom polju bila liksuz koji si nitko ne smije dopustiti. Govoreći o suradnji sa susjednim državama, Karamarko je naglasio kako je suradnja sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom intenzivna, o čemu svjedoči i potpisan Sporazum o potpunoj policijskoj suradnji s Republikom Srbijom. Ta je suradnja ujedno garancija mira i sigurnosti naših građana koji su taj mir i sigurnost zaslužili, kaže Karamarko. Govoreći o hrvatskim pripremama za schengenski granični sustav, ministar Karamarko kaže kako se u pripremama vodi računa o povećanju broja djelatnika granične policije čiji će se broj uskoro povećati s 4 800 na 6 500, dolaskom novih školovanih ljudi. Sukladno aktualnim ekonomskim prilikama, paket mjera vezan uz pristupanje EU ne zaostaje već se posebno tretira, pa se sukladno tome policija konstantno usavršava te tehnički oprema za novi sustav graničnog režima i nadgledanja granice, kazao je mnistar Karamarko.  

Razgovaralo se i o skorom posjetu slovačkog ministra MUP-u RH, kada bi trebao biti potpisan i Sporazum o policijskoj suradnji.

Susretu su uz slovačkog veleposlanika nazočili drugi tajnik Veleposlanstva Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj Radovan Kiselica, dok su uz ministra Tomislava Karamarka s hrvatske strane bili tajnik Kabineta ministra Dubravko Novak i zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez.



Stranica