Mobilni preventivni centar policije - aktivnosti tijekom srpnja 2016.

Foto: PU međimurska

Kako bi se žitelji Međimurske županije upoznali s preventivnim aktivnostima koje provodi PU međimurska, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika te policijski službenici svih policijskih postaja, tijekom srpnja ove godine korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije održali su 16 informativnih punktova.

  

Ured načelnika PU uz potporu policijskih službenika svih policijskih postaja PU međimurske

Tijekom kulturno-turističke manifestacije „Porcijunkulovo 2016“ posjetiteljima su predstavljene preventivne aktivnosti koje provodi Policijska uprava međimurska, prvenstveno usmjerene na suzbijanje svih vrsta nedopustivih ponašanja. Između mnogobrojnih preventivnih aktivnosti, građanima je predstavljena nova internetska aplikacija „Međimurski bicikli“. Putem ove aplikacije građani mogu samostalno registrirati svoj bicikl te prijaviti njegovu krađu uz dobivanje povratnih informacija o postupku nakon prijave.

Prevencijsko kombi vozilo razgledalo je više stotina građana koji su se ponajviše interesirali o njegovoj osnovnoj namjeni i tehničkim karakteristikama.

 

Policijska postaja Prelog

Za vrijeme održavanja 36. po redu memorijalnog malonogometnog turnira dipl. ing. Vladimira Skoka i Ljetnih noći grada Preloga, nazočnim građanima u Parku Mladosti predstavljene su preventivne aktivnosti Policijske uprave međimurske. Ove aktivnosti organizirane su u suradnji s predstavnicima grada Preloga i nogometnog kluba „Mladost“ te radio postajom „Studio M“ iz Donjeg Kraljevca.

Posjetitelje su ponajviše zaintrigirale preventivne aktivnosti iz akcije „Ispravno odluči!“. U sklopu ove kampanje, koja je prije svega usmjerena prema mladim vozačima kako bi ih se potaknulo da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, svi zainteresirani posjetitelji mogli su se podvrgnuti ispitivanju alkoholiziranosti, a pritom su im podijeljeni promotivni žetoni.

 

Policijska postaja Mursko Središće

U sklopu preventivne nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ u Sitnicama kod Murskog Središća i u Lončarevom naselju kod Podturna te Svetom Martinu na Muri, građanima je omogućeno da predaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo bez sankcija. Ujedno, na održanim informativnim punktovima  pružene su im osnovne informacije o potencijalnim opasnostima ilegalnog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava.

Tijekom spomenutih aktivnosti građani su dragovoljno predali malokalibarsku pušku, prigušivač za automatsku pušku, tromblonski nastavak za automatsku pušku te stotinjak komada raznog streljiva.

Provođenje ovakvih i sličnih preventivnih aktivnosti podržale su udruge Roma iz Podturna i Murskog Središća.

 

Policijska postaja Štrigova

Tijekom turističke manifestacije „Štrigovskih noći 2016.“ građanima su predstavljeni preventivne aktivnosti policije koje proizlaze iz projekata „Zajedno do veće sigurnosti“, „Manje oružja-manje tragedija“ i „Zajedno“.

Građanima su pruženi osnovni savjeti o potrebi poduzimanja samozaštitnih mjera kako ne bi postali žrtve imovinskih delikata. Ujedno, upoznati s mogućnošću predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava bez sankcija te su im predstavljeni modaliteti vrbovanja krijumčara i trgovaca ljudima svojih potencijalnih žrtava.

 

Postaja prometne policije Čakovec

U sklopu prometnih preventivnih aktivnosti usmjerenih prema najugroženijim sudionicima u cestovnom prometu (pješacima i biciklistima) policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u Draškovcu i Svetom Martinu na Muri uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije održali su informativne punktove.

Posjetiteljima su podijeljeni promidžbeni materijali te su im pružene korisne informacije o pravilnom kretanju prometnicama. Savjetovani su kako da sigurno i pravilno koriste zaštitne kacige, reflektirajuće prsluke, odnosno reflektirajuću biciklističku odjeću.

 

Služba policije

U četvrtak, 14. srpnja u Slemenicama kod plinske stanice, vozilo Mobilnog preventivnog centra policije, kao tehnička podrška sudjelovalo je u preventivnim aktivnostima koje proizlaze iz akcije „Mobilno-tehnički ispravno“.

Ova akcija provedena je u suradnji s Centrom za vozila Hrvatska (Stanica za tehnički pregled vozila „Posavec“).

 

Ostale aktivnosti

Povodom obilježavanja 85 godina uspješnog rada i djelovanja Aerokluba Varaždin te održavanja Croatia International Air-showa Varaždin, u subotu i nedjelju, 23. i 24. srpnja, policijski službenici Policijske uprave varaždinske u sklopu svojih preventivnih aktivnosti javnosti su predstavili Mobilni preventivni centar policije.

U organizaciji Udruge žena Pretetinec, u subotu, 30. srpnja održana je 3. po redu dječja biciklijada - „Pretetinec 2016.“ I ove godine PU međimurska prezentacijom aktivnosti iz preventivnog projekta „Zaštitimo svoj bicikl“, priključila se biciklijadi. Korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije građanima je predstavljena mogućnost registracije bicikala putem internetske aplikacije „Međimurski bicikli“.

Ova biciklijada imala je i natjecateljski karakter, a namijenjena je djeci do 12 godina koji svoje vještine upravljanja biciklom mogu prezentirali u nekoliko kategorija. Za  najuspješnije sudionike PU međimurska osigurala je prigodne nagrade.