25 godina od pogibije 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama

Prošlo je punih 25 godina od tragične pogibije 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama pokraj Pakraca, 8. rujna 1991. godine.  

Foto: PU požeško-slavonska 

Prošlo je punih 25 godina od tragične pogibije 20 hrvatskih branitelja u Kusonjama pokraj Pakraca, 8. rujna 1991. godine. Dvije godine kasnije u podmetnutoj eksploziji, na mjestu obilježavanja tragičnog stradavanja dvadesetero hrvatskih branitelja, 8. rujna 1993. godine poginulo je troje, a ranjeno je jedanaest sudionika komemoracije. Žrtve ovog zločina bile su majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje koje je postavljalo vijenac.

Tužnom i ponosnom povorkom i ove godine Mimohodom istine od spomen obilježja na Rakovom Potoku do kapelice u mjestu Kusonje u četvrtak, 8. rujna, obilježeni su tragični događaji. Mimohodu su prisustvovali roditelji, djeca i drugi članovi obitelji, suborci te gosti i uzvanici.

Na komemoraciji u Kusonjama predstavnici županija, gradova, državne uprave, vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće. U ime Ministarstva unutarnjih poslova vijenac su položili pomoćnik ministra unutarnjih poslova i njegov izaslanik Mišo Faletar, načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek, zamjenik načelnika PU požeško-slavonske Zoran Jušić, voditelj Službe policije PU bjelovarsko-bilogorske Dražen Prapotnik te načelnik PP Pakrac Mario Pjerabon.

Prisutnima su se obratili, u ime branitelja Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije Drago Novaković, gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved te izaslanik Predsjednice RH Ante Deur.

Svi govornici na komemoraciji naglasili su da se ovaj masakr nikada ne smije zaboraviti, a gradonačelnica Blažević pozvala je branitelje da pričaju i pišu o događajima iz Domovinskog rata svojoj djeci i unucima, djeci koja su naša budućnost.

Misu za poginule hrvatske domoljube služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.



Pisane vijesti