Dovršeno kriminalističko istraživanje pranja novca, utaje poreza ili carine i drugih kaznenih djela

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu i u suradnji s policijom Republike Slovenije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima rođenim 1965., 1985., 1977., 1979., 1973. i 1979.  godine, te slovenskim državljanima rođenim 1975., 1971., .1977., 1975., 1978. i 1972. godine, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pranja novca, utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Sumnja se da su osumnjičenici kao odgovorne osobe trgovačkih društava, temeljem fiktivnih poslovnih odnosa hrvatskih, slovenskih i talijanskih trgovačkih društava, prikazivali promet zlata i na osnovu njega tražili povrat poreza, te na taj način stečeni novac kroz fiktivna plaćanja prikazali kao zakonito  stečen.

Ovim kaznenim djelima, temeljem fiktivnih transakcija u iznosu višem od 98 milijuna kuna, oštećen je državni proračun za više od 19 milijuna kuna.
Izvršenim pretragama kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila pronađena je i oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, računala, mediji za pohranu podataka, mobiteli i drugi predmeti.

Također, pronađene su i oduzete četiri puške s tri optička ciljnika i dvije svjetiljke, cijev za kratko vatreno oružje, udarna igla za vatreno oružje, dva trotilska metka od 100 grama, 274 centimetra sporogorećeg štapina i 180 komada puščanog streljiva.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Pranje novca, Utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu i predani su pritvorskom nadzorniku.