Dovršeno kriminalističko istraživanje pranja novca, utaje poreza ili carine i drugih kaznenih djela

Sumnja se da su osumnjičenici, kao odgovorne osobe trgovačkih društava, prikazivali promet zlata i na osnovu njega tražili povrat poreza te novčana sredstva prikazali kao zakonito stečen.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu i u suradnji s policijom Republike Slovenije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana starosti od 31 do 51 godine te šest slovenskih državljana od 38 do 45 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pranja novca, utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Sumnja se da su osumnjičenici, kao odgovorne osobe trgovačkih društava prikazivali promet zlata i na osnovu njega tražili povrat poreza, temeljem fiktivnih poslovnih odnosa hrvatskih, slovenskih i talijanskih trgovačkih društava. Novčana sredstva su kroz fiktivna plaćanja prikazali kao zakonito stečen.

Takvim fiktivnim transakcijama većim od 98 milijuna kuna državni proračun je oštećen za više od 19 milijuna kuna.

Izvršenim pretragama kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila pronađena je i oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, računala, medija za pohranu podataka, mobitela i drugih predmeta. Pronađene su i oduzete četiri puške s tri optička ciljnika i dvije svjetiljke, cijev za kratko vatreno oružje, udarna igla za vatreno oružje, dva trotilska metka od 100 grama, 274 centimetra sporogorećeg štapina i 180 komada puščanog streljiva.

Kaznena prijava za ova kaznena djela podnesena je Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu, a osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku.



Pisane vijesti