Posjetite treći "Sajam sigurnosti i prevencije" u Murskom Središću

Foto: PU međimurska 

U maloj vijećnici Međimurske županije na izvanrednoj konferenciji za medije, župan Međimurske županije, Matija Posavec, gradonačelnik Grada Murskog Središća, Dražen Srpak i načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić predstavili su novinarima aktivnosti na predstojećem "Sajmu sigurnosti i prevencije 2016.“.

 

I ove godine, Policijska uprava međimurska s partnerima, Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Murskog Središća, organizira po svojim sadržajima jedinstven sajam sigurnosti i prevencije u Republici Hrvatskoj. Policijska uprava međimurska jedna je od najuspješnijih uprava u Republici Hrvatskoj u provođenju preventivnih programa, projekata, akcija i aktivnosti. Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se preventivni rad policije što više približiti svim slojevima društvene zajednice. Policija i građani najvažniji su partneri u stvaranju sigurnosti. Osim osmišljavanja i realizacije preventivnog mobilnog centra policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo), 2014. godine pokrenuta je akcija održavanja sajma sigurnosti i prevencije, pod sloganom "Prevencija spaja“.

U petak, 23. rujna u 11 sati svečanim programom otvaranja započinje, treći po redu "Sajam sigurnosti i prevencije“ Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a njegova „vrata“ otvorena su već od 9, pa sve do 17 sati.

Pedesetak izlagača u sportskoj dvorani i vanjskim prostorima Osnovne škole Mursko Središće te terenima NK "Rudar“ predstavit će se javnosti. Prema pristiglim najavama na sajmu će sudjelovati javne i državne ustanove, udruge građana i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti. Zanimljive vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentirat će profesionalna vatrogasna postrojba iz Čakovca, Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Murskog Središća te čakovečki područni ured Državne uprava za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavit će policijski službenici policijskih uprava varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke i međimurske, kao i predstavnici Ravnateljstva policije te gosti iz Mađarske i Slovenije.

Atraktivne pokazne vježbe za sve posjetitelje prikazat će pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske ("repelling“ - spuštanje niz zid pomoću sigurnosnog užeta i mnoge druge). Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ iz Zagreba predstavit će posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja ("Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari“). Zahtjevne pokazne vježbe spašavanja ozlijeđenih osoba iz objekata zahvaćenih požarom prikazat će pripadnici vatrogasnih postrojbi te Crvenog križa. Očekuje se i dolazak službenog helikoptera MUP-a, koji će sletjeti na igralište nogometnog kluba "Rudar“. Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica (mobilni poligon "Sigurno u prometu“ - provodi "Jumicar“ u suradnji s prometnom policijom i dr.), dok će se za posjetitelje najstarije životne dobi održati preventivna radionica s ciljem upoznavanja i edukacije o samozaštitnim mjerama u pogledu kaznenih djela krađa, prijevara i dr., pošto oni vrlo često postaju žrtve bešćutnih kriminalaca. Posjetitelji će moći isprobati i simulator prevrtanja automobila, kojeg je osigurao Autoklub Čakovec.

Uz zahvalu županu i gradonačelniku na pruženoj potpori u organizaciji sajma, načelnik Gosarić naglasio kako se radi o najznačajnijem događaju za Policijsku upravu međimursku u 2016. godini, koji polako  prerasta u tradicionalno okupljanje svih društvenih segmenata zaduženih za sigurnost i prevenciju. 

Međimurska policija uspješno odgovara sve zahtjevnijih izazovima koji se neprestano, iz dana u dan, pred nju postavljaju. Tako je i ove godine pokrenula inicijativu o održavanju "Sajma sigurnosti i prevencije", a mi smo s oduševljenjem prihvatili ideju o suorganizaciji, istaknuo je župan Posavec.

Iznimna nam je čast što smo ove godine mogli prihvatiti ulogu domaćina i suorganizatora. Sajam obiluje kvalitetnim programima i samim time pruža građanima jedinstvenu priliku da se upoznaju sa širokim dijapazonom preventivnih aktivnosti, nadovezao se gradonačelnik Srpak.

Pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete "Sajam sigurnosti i prevencije 2016.“ te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.