U Hrvacama obilježena 25. godišnjica pogibije policijskih službenika i redarstvenika

U Hrvacama je jučer, 20. rujna, obilježena 25. godišnjica pogibije policijskih službenika i redarstvenika Ante Škoko, Kažimira Abramovića, Zorana Bočine, Ivice Grubača, Bogoslava Lukića, Jakova Topića, Dušana Cvrlje, Mira Milanovića i Ante Radana koji su 1991. godine dali svoje živote braneći domovinu.

Svečano obilježavanje započelo je u crkvi Svih Svetih, svetom misom koju je predvodio fra Žarko Relota, policijski kapelan PU splitsko-dalmatinske i dekan, uz fra Nevena Pavlinušića, župnika crkve Svih Svetih u Hrvacama. Uz članove obitelji poginulih redarstvenika na svetoj misi sudjelovali su  Slobodana Marendić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Antona Dražina i načelnici Sektora, voditelji Službi, načelnici policijskih postaja Sinj, Trilj i Imotski uz brojne policijske službenik.  Svečanom obilježavanju 25.godišnjice nazočio je i Davor Pavić, kao predstavnik Splitsko-dalmatinske županije, načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak, izaslanstvo grada Sinja, te načelnik općine Otok Branko Samardžić.

Uz brojne članove Udruge BATT, svečanoj misi i polaganju vijenaca nazočili su i branitelji iz udruga HVIDRA Sinj, Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja Sinj, Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski, Udruge veterana 4.gardijske brigade, te brojni članovi ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Splita, Sinja i Imotskog, koji su odali počast poginulim suborcima. Fra Žarko Relota je, u svojoj propovjedi istaknuo kako je obitelj uvijek u životu na prvom mjestu, te kako se unutar obitelji stvaraju neraskidive veze koje ne prestaju niti trenutkom smrti. „Naši poginuli redarstvenici su upravo tako živjeli, sve nas su doživljavali braćom i sestrama, jer su sebe stavili na prvu crtu bojišnice i time nam dali do znanja kako je njihova želja da budemo jedna hrvatska obitelj. Svojim primjerom pokazali su nam kako se gradi nova obitelj koju povezuje zajedništvo i neraskidiva ljubav. Poginuli redarstvenici ostavili su nam zalog da i nakon njih nastavimo živjeti tu ideju nove obitelji i ljubavi prema Domovini“, istaknuo je fra Žarko Relota. Konačno, naglasio je kako se u današnje vrijeme još više trebamo zalagati za zadatak koji nam je ostavljen u naslijeđe, da gradimo svoju domovinu i da budemo istinska zajednica braće i sestara. 

U završnici svete mise na kojoj je sudjelovala i klapa Policijske uprave splitsko-dalmatinske „Sveti Mihovil“, fra Neven Pavlinušić zahvalio je svima na dolasku i završio misno slavlje stihovima „ I kad zadnju zapale mi svijeću, ja Hrvatsku zaboravit neću“.   

Nakon svečane mise na spomeniku koji je podignut u čast svim poginulim redarstvenicima članovi obitelji i izaslanstva PU splitsko-dalmatinske, Splitsko-dalmatinske županije, općine Hrvace, grada Sinja, općine Otok i udruge BATT i ostalih braniteljskih udruga položili su vijence i upalili svijeće. Cvijeće je položeno i svijeće upaljene i na spomeniku redarstvenicima koji su bili dio specijalne policije, ali i na ostale spomen ploče podignute u čast poginulih redarstvenika.



Pisane vijesti