Iz speleoloških objekata uklonjeno 60 eksplozivnih sredstava

Od 12. do 15. rujna 2016. iz pet speleoloških objekata koji se nalaze na području policijskih uprava dubrovačko-neretvanske i splitsko-dalmatinske uspješno uklonili 60 komada eksplozivnih sredstava i drugog oružja.

Foto: MUP

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Protueksplozijske službe Uprave policije te zagrebačke, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske policijske uprave su, uz potporu policijskog službenika Interventne jedinice policije PU zagrebačke, od 12. do 15. rujna 2016. iz pet speleoloških objekata koji se nalaze na području policijskih uprava dubrovačko-neretvanske i splitsko-dalmatinske uspješno uklonili 60 komada eksplozivnih sredstava i drugog oružja.

Zbog broja „speleoloških objekata“ i njihovih karakteristika, zatečenog stanja eksplozivnih sredstava, ali i komunalnog otpada, kojeg su baš kao i eksplozivna sredstva nepoznate osobe tijekom dužeg vremena ubacivale u „jame“, koristeći ih kao ilegalno odlagalište otpada, postupanje policijskih službenika bilo je dosta složeno te je, kako bi se zadaća provela na što sigurniji i učinkovitiji način, zahtijevalo korištenje niza specifičnih materijalno tehničkih sredstava (zaštitne opreme, detektora i sl.) i postupaka.

Ovom prilikom zahvaljujmo Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu, koja je uvidom u svoje baze podataka o speleološkim objektima uočila problematiku vezanu za eksplozivna sredstva te obavijest o tome pravovremeno dostavila nadležnim službama Ministarstva unutarnjih poslova. Također zahvaljujemo Komisiji za speleospašavanje HGSS-a, kao i nadležnim Javnim vatrogasnim postrojbama koje su za vrijeme predmetne zadaće policijskim službenicima pružile odgovarajuću potporu. 



Pisane vijesti