Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: PU istarska

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tragičan događaj od 22. rujna 1999. godine kada je na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Harju Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

S obzirom da nasilje u obitelji predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava, obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje.

Konkretnije, problematika obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama se u Hrvatskoj prati kroz teže (kaznena djela) i blaže (prekršaje) kažnjive radnje, koje, kako je navedeno, uključuju sve vidove nasilja, počevši od verbalnog i psihičkog nasilja, preko ekonomskog nasilja do širokog spektra fizičkog nasilja, koje se kreće u rasponu od tjelesne ozljede do teškog ubojstva te višestrukih modaliteta spolnog zlostavljanja žrtve.

Jedan od strateških ciljeva MUP-a je smanjiti rizike od kažnjivih ponašanja u području obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama te promicati ravnopravnost spolova i ljudska prava kroz izgradnju kulture tolerancije i dijaloga, a što se nastoji postići kroz jačanja kapaciteta prevencije, ali i kontinuiranim poboljšavanjem represivnih policijskih mehanizama, međuresorne suradnje i edukacije intervencijsko-pomagačkih profesija.

Statistički pokazatelji

U 2015. godini u Hrvatskoj su zabilježena 33 ubojstva i teška ubojstava te 105 ubojstava i teških ubojstava u pokušaju. U odnosu na spol žrtve navedenih kaznenih djela, zabilježeno je 15 žrtava ženskog spola kaznenog djela ubojstva i teških ubojstava te 16 žrtava ženskog spola kaznenih djela pokušaja ubojstva i teških ubojstava.

U prvih osam mjeseci ove godine na području Republike Hrvatske od ukupno 22 zabilježena ubojstva i teška ubojstva, njih 11se dogodilo na štetu osoba ženskog spola, dok je od 68 pokušaja ubojstava i teških ubojstava na štetu osoba ženskog spola počinjeno njih 11 .

Obiteljsko nasilje

Zbog prekršaja počinjenih nasiljem u obitelji, u prvih šest mjeseci ove godine prekršajno je prijavljeno 5455 osoba, od čega 4178 muškaraca i 1277 žena.

U navedenom razdoblju policija je sucima nadležnih prekršajnih sudova predložila izricanje 3685 zaštitnih mjera propisanih odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, te je provela 515 zaštitnih mjera koje su joj sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji stavljene u djelokrug rada (267 zaštitnih mjera zabrane približavanja žrtvi nasilja u obitelji, 143 zaštitnih mjera zabrane uznemiravanja ili uhođenja osobe izložene nasilju te 105 zaštitnih mjera udaljenja iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora). U prvih šest mjeseci policija je zbog nasilničkog ponašanja u obitelji uhitila 3740 osoba (3123 muškog  i 617 osoba ženskog spola). Počinjenim prekršajem nasilja u obitelji zbog kojeg je počinitelj prekršajno prijavljen, oštećeno je 6072 osoba, od kojeg broja 3896 osoba ženskog spola.

Promatrajući u ovom segmentu odnos počinitelj – žrtva, počinitelji nasilničkog ponašanja u obitelji bili su: u 1316 slučajeva suprug nad suprugom, a u 306 slučajeva supruga nad suprugom, u 367 slučajeva izvanbračni partner, a u 103 slučajeva izvanbračna supruga, u 211 slučajeva bivši partner, a u 67 slučajeva bivša partnerica, u 254 slučajeva otac nad punoljetnim sinom, a u 325 slučajeva otac nad maloljetnim sinom, u 468 slučajeva punoljetni sin nad majkom, a u 320 slučajeva nad ocem,  itd. 



Pisane vijesti