U Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj obilježen Dan policije

Foto: PU sisačko-moslavačka

Ovih se dana diljem Policijske uprave sisačko-moslavačke obilježava i proslavlja Dan policije i blagdan zaštitnika policajaca Sv. Mihovila

Središnja svečanost održana je jučer, 28. rujna, u Sisku. Započela je u jutarnjim satima okupljanjem uzvanika u prostorijama Interventne jedinice policije gdje je načelnik policijske uprave Marko Rašić, s članovima svog kolegija i načelnicima policijskih postaja, upriličio svečani domjenak i primio goste.

Uz brojne članove obitelji poginulih policajaca Policijske uprave sisačko-moslavačke, nazočni su bili župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, zatim Županijska državna odvjetnica Jadranka Huskić, ispred Općinskog državnog odvjetništva u Sisku Ljerka Markušić,  gradonačelnici gradova Novske Vlado Klasan, Gline Stjepan Kostanjević,  Popovače Josip Mišković, zamjenik gradonačelnice Grada Siska Marko Krička, načelnici općina Lekenik i Dvor Ivica Perović i Nikola Arbutina te predstavnici grada Petrinje, kao i predstavnici pravosuđa, hrvatske vojske i svećenstva, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici medija.

Čestitajući kolegicama i kolegama Dan policije i blagdan Sv. Mihovila načelnik Marko Rašić se prisjetio u Domovinskom ratu 94 smrtno stradala hrvatska redarstvenika iz naše Policijske uprave. „Trojicu kolega još uvijek tražimo, a više od tisuću hrvatskih policajaca iz ove Policijske uprave je tijekom Domovinskog rata ranjeno ili ozlijeđeno. Upravo zbog njih imamo obvezu širiti istinu o Domovinskom ratu i reći što se događalo tih ranih devedesetih godina kako bi naša djeca, naši unuci znali tko je bio agresor, a tko je bio žrtva, kako se stvarala hrvatska država i koja je cijena hrvatske slobode. Isto tako obaveza je svih nas da gradimo svoju domovinu, da je čuvamo, da je izgrađujemo, da bude upravo onakva kakvom su je zamišljali naši poginuli suborci“, rekao je Rašić. „Moram sa zadovoljstvom kazati da je opće stanje sigurnosti na području naše županije povoljno i dobro i kada je riječ o kretanju kriminaliteta, i stanju javnog reda i mira, stanju sigurnosti u cestovnom prometu te da je dobra sigurnost na državnoj granici“ dodao je načelnik pritom istaknuvši: “Mi ćemo nastaviti sa svojim ustavnim radom na zadovoljstvo naših građana u ovoj županiji“.  

Čestitajući Dan policije župan Ivo Žinić prisjetio se dana kada su hrvatski policajci prvi stali u obranu domovine. „Početak oružanih snaga, policijskih i Hrvatske vojske sežu u devedesete godine kada je stvarana hrvatska policija, kada su krenuli prvi hrvatski redarstvenici. To je nešto na čemu treba zahvaliti i čestitati svima onima, koji su pogotovo u Domovinskom ratu vodili specijalne postrojbe policije. To su bile najelitnije postrojbe u Hrvatskoj koje su zasigurno doprinijele najviše da imamo danas slobodnu Hrvatsku“ rekao je Žinić, pritom zahvalivši na kvalitetnom radu policije, a što je doprinijelo visokoj razini stanja sigurnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon svečanog domjenka ispred središnjeg križa na gradskom groblju Viktorovac u Sisku položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega su župnik Župe pohoda blažene djevice Marije vlč. Branko Koretić i vojno-policijski kapelan don Antonio Mikulić predvodili prigodnu molitvu.

Svečano obilježavanje Dana policije završilo je svetom misom zadušnicom koju je za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Policijske uprave sisačko-moslavačke u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa predvodio sisački biskup, mons. dr. Vlado Košić, koji je u homiliji pozvao okupljene da na današnji dan posebno mole za sve pripadnike policije te da se ugledaju na svog zaštitnika.

Nadamo se ćemo i dogodine u ovakvom ugodnom druženju proslaviti naš dan, Dan policije i blagdan Sv. Mihovila.