Protueksplozijska služba u projektu EXPEDIA

Protueksplozijska služba, kao krajnji korisnik, zajedno s Brodarskim institutom iz Zagreba i kolegama iz Švedske, Norveške, Finske, Nizozemske, Francuske, Njemačke i Poljske, sudjeluje u ovom projektu, vezanom uz kemikalije koje bi se mogle zloupotrijebiti za izradu eksploziva, tzv. prekursore, a sve uključene strane svoj su treći, zagrebački susret iskoristile za razmjenu rezultata dosadašnji istraživanja.  

Foto: MUP

U sklopu međunarodnog projekta EXPEDIA, djelatnici Protueksplozijske službe MUP-a predstavili su u srijedu, 28. rujna, na Senjaku rad svoje službe suradnicima iz 13 znanstvenih instituta, državnih agencija ili ministarstava sedam europskih zemalja.

Protueksplozijska služba naime od 2014.godine, kao krajnji korisnik, zajedno s Brodarskim institutom iz Zagreba i kolegama iz Švedske, Norveške, Finske, Nizozemske, Francuske,  Njemačke i Poljske, sudjeluje u ovom projektu, vezanom uz kemikalije koje bi se mogle zloupotrijebiti za izradu eksploziva, tzv. prekursore, a sve uključene strane svoj su treći, zagrebački susret iskoristile za razmjenu rezultata dosadašnji istraživanja. 

Ciljevi projekta su izrada Vodiča za krajnje korisnike, odnosno hitne službe koje prve dolaze na mjesto događaja, od policije do vojske, državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasaca, centara za kriminalistička vještačenja i drugih ustanova koje se bave analizom kemikalija. Vodič će sadržavati informacije kako pristupiti potencijalnoj prijetnji eksploziva kućne izrade te kako spriječiti zloupotrebu materijala za izradu eksploziva i osigurati znanstveno procijenjenu informaciju o tako izrađenim eksplozivima u europskom zakonodavstvu. Konkretnije,  znanstvena istraživanja pojedinih kemikalija omogućit će zakonodavcu da lakše odredi kojim kemijskim proizvodima je potrebno ograničiti ili zabraniti prodaju zbog opasnosti od zlouporabe.

Uz to, cilj je nadopuniti ili u potpunosti zgotoviti listu materijala pogodnih za izradu eksploziva, odnosno identificirati kemikalije koje nisu uključene u projekt, bolje shvatiti način izrade eksploziva u kućnoj radinosti iz svima dostupnih kemikalijainaći način za sprečavanje zlouporabe svakodnevnih potrepština za izradu eksploziva, bez da se naruši njihov uobičajeni promet.

Protueksplozijska služba doprinijela je projektu predstavljanjem svojih dosadašnjih iskustava i procedura postupanja s opasnim  napravama, koje će biti sastavnim dijelom Vodiča za hitne službe koje prve dolaze na mjesto događaja. Po završetku projekta, procedure postupanja prema prekursorima u slučaju njihova pronalaska, temeljene na provedenim istraživanjima i dosadašnjim iskustvima zemalja uključenih u projekt, bit će dostupne i hrvatskoj policiji. 

Naposljetku, prezentiravši svoj rad kolegama iz europskih zemalja, djelatnici Protueksplozijske službe, istaknuli su naše bogato iskustvo u protueksplozijskom području, što niti ne čudi s obzirom na naš geopolitički položaj i ratna događanja iz prošlog stoljeća na ovim prostorima, zaključno s posljednjim, ne tako davnim iskustvom Domovinskog rata i još uvijek zaostalih eksplozivnih sredstava diljem zemlje. Primjera radi, za vrijeme posjeta stranih kolega, upravo je na području PU međimurske trajala akcija deaktiviranja i premještaja na sigurnu lokaciju avionske bombe zaostale iz II. svjetskog rata, pronađene dan ranije prilikom izvođenja radova na kanalizacijskom sustavu.



Pisane vijesti