Dva scenarija za sigurnu morsku granicu

Pokazna vježba na moru održala se kroz dva scenarija: jedan se odnosio na postupanje prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante, a drugi na postupanje prema plovnom objektu s kojeg se prijetilo terorističkim napadom.

Foto: MUP

Na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i uz sudjelovanje i suorganizaciju Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex – European Border and Coast Guard Agency), danas je  u Splitu održana prva pokazna vježba zaštite morske granice nove agencije nastale na Frontex-ovim temeljima, naziva Securing Europe’s External Borders: European Border and Coast Guard. Na pokaznim vježbama bili su ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar obrane Josip Buljević, izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri, v.d. glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec i drugi sudionici jučerašnjeg tematskog sastanka i predstavnici zemalja članica Frontexa.

Pokazna vježba na moru održala se kroz dva scenarija: jedan se odnosio na postupanje prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante, a drugi na postupanje prema plovnom objektu s kojeg se prijetilo terorističkim napadom.

Vježba postupanja prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante prikazala je način na koji Ministarstvo unutarnjih poslova, u koordinaciji s drugim državnim tijelima, postupa u situaciji uočavanja i prihvata većeg broja nezakonitih migranata na moru uz potporu Oružanih snaga. U vježbi su sudjelovali Operativni centri MUP-a, Oružanih snaga RH (HRM i Obalne straže RH) i Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) Rijeka, policijska plovila i brodovi Obalne straže RH te zrakoplovi Oružanih snaga RH.

U vježbi postupanja prema plovnom objektu pod prijetnjom terorističkog napada prikazan je način na koji je Nacionalnom strategijom za prevenciju i suzbijanje terorizma određen opći okvir postupanja Republike Hrvatske u borbi protiv djelovanja terorista, terorističkih skupina i osoba koje se dovode s njima u vezu te bilo kakve aktivnosti povezane s terorizmom. U ovoj vježbi su sudjelovali Operativni centri MUP-a, Oružanih snaga, policijska plovila i snage specijalne policije.

Današnja vježba primjer je suradnje između različitih službi i značajna je zato što Europa traži načine poboljšanja koordinacija između različitih agencija na morskim granicama, kazao je izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri. Može li podržati zemlje članice u pogledu zaštite europskih granica, odgovor je da, Frontex je spreman, dodao je Leggeri.

U stanju smo braniti našu granicu na moru, rekao je ministar obrane Republike Hrvatske Josip Buljević i izrazio zadovoljstvo prikazanom vježbom te dobrim procedurama u postupanju.

Pomorske sigurnosne snage svojim zajedničkim aktivnostima pokazale su sposobnost i spremnost biti dio europske granične straže, naglasio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.



Pisane vijesti