U Vrginmostu održana preventivna akcija "Poštujte naše znakove"

Foto: PU sisačko-moslavačka

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, Služba za prevenciju i Služba za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom i partnerima općinama Gvozd i Topusko, Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Gvozd i Topusko, Zavodom za hitnu pomoć Sisačko-moslavačke županije, Auto klubom Sisak, Jumicarom, Centrom 112 i drugima, održalo je u Vrginmostu danas, 11. listopada, već tradicionalnu, svima poznatu i dragu preventivnu akciju "Poštujte naše znakove“. U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, proveden je niz preventivno-edukativnih aktivnosti namijenjenih djeci – polaznicima nižih razreda osnovnih škola iz Gvozda i Topuskog, ali i senzibiliziranju šire javnosti.

Naime, svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece o poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i ove školske godine provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. 

Program je započeo u Domu kulture u Vrginmostu, gdje su u prepunoj dvorani okupljena djeca s oduševljenjem pogledala kazališnu predstavu u izvedbi Dječjeg kazališta Smješko.

Druženje je nastavljeno na školskom igralištu Osnovne škole Gvozd gdje su se zanimljivom opremom, službenim  i specijalnim vozilima prisutnima predstavili sisačko-moslavački policajci kojima su se pridružile i kolege iz Policijske uprave zagrebačke, kao i iz Policijske uprave međimurske s Mobilnim centrom za prevenciju. Naravno, tu su bili i vatrogasci, hitna pomoć, Centar 112, zatim Auto klub Sisak s malim prometnim poligonom za bicikle „Vozi sigurno – vozi spretno“ te „pijanim naočalama“.

Školarci su se okušali i u dijelu forenzike, odnosno nakon interesantne praktične vježbe djelatnika Centara za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ iz Zagreba, djeca su i osobno mogla otkriti, fiksirati i izvesti tragove, a za što su naravno nagrađeni i primjerenim uvjerenjima.

Za učenike nižih razreda osnovnih škola Jumicar je organizirao zanimljivu edukativnu radionicu - pet električnih automobila na poligonu s vertikalnom i horizontalnim signalizacijom.

Najatraktivniji dio događanja je svakako bila pokazna vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Topusko i Hitne pomoći „Od nesreće do pružanja pomoći“. Prikazana je kompletna intervencija vatrogasaca i hitne pomoći - od poziva, dolaska navalnim vozilom na mjesto nesreće, rezanje slupanog vozila i izvlačenje ozlijeđenog vozača te preuzimanje vozača od strane hitne pomoći i transport do zdravstvene ustanove. Da bi se još malo zakompliciralo, vozilo se na kraju i zapalilo te je ponovnom intervencijom vatrogasaca požar ugašen.

Ovu hvalevrijednu preventivnu akciju ispred Sisačko-moslavačke županije je podržao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport prof. Darjan Vlahov, zatim voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber te načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić sa suradnicima, načelnik općine Gvozd Branko Jovičić i načelnik Općine Topusko Vlado Muža, kao i mnogi drugi.