Otvorenje 12. PESEC konferencije u Zagrebu

U sklopu provođenja projekta EU „Pericles“, Republika Hrvatska domaćin je 12. PESEC (Pericles Euro South East Conference) konferencije, koja se od 17. do 21. listopada održava u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Foto: MUP

U sklopu provođenja projekta EU „Pericles“, Republika Hrvatska domaćin je 12. PESEC (Pericles Euro South East Conference) konferencije, koja se od 17. do 21. listopada održava u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Riječ je o konferenciji koju u sklopu provođenja projekta EU pod nazivom Pericles (zaštita eura od krivotvorenja) organizira Europska komisija u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke, Eurojusta, Europola, Interpola te predstavnici 22 države (Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rumunjske, Moldavije, Bugarske, Malte, Grčke, Turske i Cipra).

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, otvorenju konferencije nazočio je v.d. glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec.

„U današnje vrijeme suočeni smo s činjenicom kako većina kriminalnih aktivnosti ne poznaje nacionalne okvire pojedinih država, a što je slučaj i s krivotvorenjem eura, u pravilu, kriminalitetom s međunarodnim obilježjima. Iz tog razloga potrebne su brze, efikasne i dobro koordinirane mjere na međunarodnom planu. Snažna međunarodna suradnja, povezanost nadležnih tijela i institucija za borbu protiv krivotvorenja eura od presudne su važnosti za uspjeh u ovoj bitci te koristim još jednom ovu prigodu da svima vama, međunarodnim partnerima, zahvalim na sudjelovanju na ovoj konferenciji“, kazao je Zvonimir Vnučec.

U nastavku je sve prisutne upoznao sa situacijom u Republici Hrvatskoj kazavši kako je krivotvorenje novca u našoj zemlji uvjetovano s nekoliko čimbenika: zemljopisnim položajem te činjenicom kako je RH izrazito turistička zemlja, međutim Ministarstvo unutarnjih poslova o ovom problemu ne skrbi samo tijekom turističke sezone već kontinuirano i svakodnevno.

„Iako je Hrvatska, u odnosu na krivotvorenje novca, tranzitna zemlja ili zemlja distribucije, 2013. godine tijekom jedne izuzetne operacije otkrivena je i nezakonita tiskara krivotvorenih eura“, kazao je Zvonimir Vnučec.

Na konferenciji sudjeluje i Johan Khouw, voditelj jedinice za zaštitu eura Uprave za gospodarske i financijske poslove (ECFIN) Europske komisije.

Po završetku konferencije, sudionicima će biti podijeljeni certifikati potpisani od strane Zvonimira Vnučeca i Johana Khouwa.

Projekt „Pericles“ ustanovljen je odlukom Vijeća Europske unije od 2001. godine, prije uvođenja eura kao zajedničke valute, tada 12, sada 18 država EU.

Cilj projekta je poduzimanje različitih mjera za zaštitu eura, ali i ostalih valuta od krivotvorenja. Zadatak projekta je senzibiliziranje osoblja uključenog u projekt na zajedničku dimenziju valute (EUR) putem različitih akcija kao što su tečajevi, specijalizirane radionice, razmjena osoblja, razvijanje povjerenja, uzajamnog poznavanja osoblja te razmjena metodoloških iskustava i teškoća.



Pisane vijesti