U Sisku obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Foto:  PU sisačko-moslavačka

U Sisku je u utorak, 18. listopada od 12 do 14 sati, u okviru preventivne akcije "ZAJEDNO", usmjerene na sprječavanje trgovanja ljudima, obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima.

Policijski službenici te djelatnici i volonteri Crvenog križa su se autobusima koji prometuju na linijama prema Petrinji i predgrađu, uputili zajedno s građanima te im tijekom vožnje dijelili promidžbene i edukativno-informativne materijale, upozoravajući na problem trgovanja ljudima. Na bogato opremljenom info-pultu s promotivnim i edukativnim materijalima, koji je bio postavljen na peronu Autobusnog kolodvora, mogle su se dobiti potrebne informacije o ovom sada već ozbiljnom problemu, a građani su također mogli popuniti i informativni anonimni upitnik, na koji se način nastoje prikupiti saznanja o trenutnoj informiranosti građana o ovom problemu.

Cilj akcije je da se u suradnji s nadležnim institucijama podigne svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da se društvo potakne na odgovornu reakciju kako bi svi zajedno pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Uz slogane „TO SE DOGAĐA SAMO DRUGIMA?„ i “ZAUSTAVIMO TRGOVANJE LJUDIMA",  nastoji se osvijestiti svaki pojedinac da iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.

Građani su dobili informacije o institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju pomoć žrtvama trgovanja ljudima, kao i savjete kako zaštititi sebe i svoje bližnje da ne postanu žrtve takvih djela. Bili su zadovoljni načinom prezentacije i sa zadovoljstvom su pristali na popunjavanje anonimnog upitnika.

U suradnji s partnerima, a vezano za ovu akciju koja će trajati tijekom cijele školske godine, nastaviti će se s aktivnostima, odnosno predavanjima u srednjim školama učenicima trećih i četvrtih razreda.

Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima prvi je puta obilježen 2007. godine, a na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta.