Najava pojačanih aktivnosti u prometu

U noći sa subote na nedjelju (22./23. listopada) od 22 do 6 sati policijski službenici Policijske uprave međimurske provest će pojačane aktivnosti usmjerene na suzbijanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Foto: Ilustracija

U noći sa subote na nedjelju (22./23. listopada) od 22 do 6 sati policijski službenici Policijske uprave međimurske provest će pojačane aktivnosti  usmjerene na suzbijanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Ovu akciju provest će sve policijske uprave na području Republike Hrvatske, dok će se aktivnosti policije prvenstveno usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, prekršaja nepoštivanja dozvoljenih brzina te nekorištenja sigurnosnog pojasa, uz poseban naglasak na putnike na stražnjim sjedalima.

U prvih devet mjeseci u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama smrtno je stradalo 228 osoba, što predstavlja smanjenje broja smrtno stradalih u odnosu na proteklu godinu za 12 posto (u prvih devet mjeseci 2015. smrtno je stradalo 260 osoba). 

Na prometnicama Međimurske županije u prvih devet mjeseci ove godine smrtno je stradalo šest osoba, dok su u istom razdoblju prošle godine poginule četiri osobe. Ukupan broj evidentiranih prometnih nesreća na području PU međimurske manji je za gotovo 10 posto, te se ujedno bilježi pad ozlijeđenih osoba za oko 15 posto, kao i pad prometnim nesreća s nastalom materijalnom štetom za 8 posto.   

Prema statističkim pokazateljima za razdoblje od 2006. do 2015. godine u Republici Hrvatskoj bilježi se trend smanjenja broja poginulih osoba. Iako, u usporedbi s razvijenijim državama Europske unije, svake godine na našim prometnicama bilježimo relativno visok broj poginulih osoba. Konstantan pad broja poginulih kroz posljednjih deset godina, govori u prilog tome da su aktivnosti poduzete s ciljem suzbijanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, usmjerene u pravom smjeru.

Analizirajući prometne nesreće, razvidno je kako se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje, glavni je uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama.