Održana preventivna akcija "Poštujte naše znakove" u Kistanjama

Ministarstvo unutarnjih poslova, Služba prevencije i Služba za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Policijskom upravom šibensko-kninskom i ostalim partnerima je u ponedjeljak, 7. studenoga održalo u osnovnoj školi Kistanje preventivnu akciju "Poštujte naše znakove“. 

Foto: PU šibensko-kninska 

Ministarstvo unutarnjih poslova, Služba prevencije i Služba za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Policijskom upravom šibensko-kninskom i ostalim partnerima je u ponedjeljak, 7. studenoga održalo u osnovnoj školi Kistanje preventivnu akciju "Poštujte naše znakove“.

U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske proveden je niz preventivno-edukativnih aktivnosti   namijenjenih djeci – polaznicima nižih razreda osnovnih škola, ali i senzibiliziranju šire javnosti na opasnosti kojima su izloženi najmlađi sudionici u prometu.

Naime, svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece o poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, MUP i ove školske godine provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.

Program je započeo u osnovnoj školi u Kistanjama, gdje su u prepunoj dvorani okupljena djeca s oduševljenjem pogledala edukativnu glazbeno-scensku izvedbu „Đak veseljak i prometni znak“. 

Druženje je nastavljeno na školskom igralištu osnovne škole gdje su se zanimljivom opremom, službenim  i specijalnim vozilima prisutnima predstavili šibensko-kninski policajci te vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Knina, djelatnici Crvenog križa Knin i policijski službenici prometne policije s malim prometnim poligonom za bicikle „Vozi sigurno – vozi spretno“.

Školarci su se okušali i u dijelu forenzike gdje su nakon interesantne praktične vježbe djelatnika Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ iz Zagreba, mogla otkriti, fiksirati i izvesti tragove, a za što su naravno nagrađeni i primjerenim uvjerenjima.

„Jumicar“ je za učenike nižih razreda osnovnih škola organizirao zanimljivu edukativnu radionicu- pet električnih automobila na poligonu s vertikalnom i horizontalnim signalizacijom.

Najatraktivniji dio događanja je bila pokazna vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Knin i Crvenog križa Knin „Od požara do pružanja pomoći“. Prikazana je kompletna intervencija vatrogasaca i pružanje prve pomoći - od poziva, dolaska navalnim vozilom na mjesto nesreće, gašenje požara te  preuzimanje ozlijeđenih i pružanje prve pomoći.

Ovu hvalevrijednu preventivnu akciju ispred Općine Kistanje su podržali zamjenici načelnika općine Kistanje Borislav Šarić i Roko Antić, kao i članovi Školskog odbora ove osnovne škole i članovi Vijeća za prevenciju Općine Kistanje te mnogi drugi. 



Pisane vijesti