Konferencija Europske unije na visokoj razini o radikalizaciji

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sudjelovao je na Konferenciji Mreže za osvješćivanje o radikalizaciji (RAN) na visokoj razini u Bruxellesu. 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je u srijedu, 9. studenoga 2016. godine, sudjelovao na Konferenciji Mreže za osvješćivanje o radikalizaciji (RAN) na visokoj razini u Bruxellesu.

Konferencija je okupila ministre, političare i praktičare kako bi razmotrili buduće korake za učinkovitu borbu protiv novih izazova radikalizacije koja ide u pravcu nasilnog ekstremizma i terorizma.

Raspravljalo se o aktualnim problemima rješavanja pitanja stranih terorističkih boraca povratnika, osobito male djece koja su rođena i/ili odgajana na području koje je u rukama ISIL-a, kao i na izazov rješavanja sve veće polarizacije u društvu. Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo  Dimitris Avramopoulos istaknuo je kako izazovi radikalizacije zahtijevaju sveobuhvatan pristup. Ponuđena su praktična rješenja za izradu učinkovitih strategija, struktura i intervencija za borbu protiv radikalizacije. „Hrvatska može doprinijeti stvaranju sigurnijeg okruženja“, kazao je, između ostalog, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Napomenuo je kako je islamska zajednica u Republici Hrvatskoj dobro integrirana.

Konferencija je ujedno bila prilika za Centar izvrsnosti RAN-a i praktičare RAN-a kako bi informirali ministre i ostale sudionike o izazovima s kojima se suočavaju na terenu te su predstavljene preporuke za postizanje konkretnih rezultata.

Također je to bila prilika za bilateralni susret na marginama Konferencije ministra Orepića s povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom te povjerenikom za sigurnosnu uniju Sir Julianom Kingom.



Pisane vijesti