Obilježen „Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja“

Foto: PU međimurska

Proteklog petka, 18. studenog, na Trgu Republike u Čakovcu, policijski službenici Policijske uprave međimurske u suradnji s djelatnicima Centra za socijalnu skrb Čakovec, Podružnice Obiteljskog centra, korištenjem Mobilnog preventivnog centra policije, obilježili su „Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja“.

Policijski službenici i djelatnice Obiteljskog centra, uz podjelu edukativnih preventivnih materijala, građane su upozorili na važnost uloge roditelja u prevenciji zlostavljanja djece kao i na nužnost uspostavljanja kvalitetne komunikacije i nadzora djece u aktivnostima na Internetu. 

Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja obilježava se u svim zemljama članicama EU u cilju podizanja svijesti o važnosti trajnog i usklađenog djelovanja tijela vlasti, stručnjaka, institucija i javnosti u zaštiti djece od svakog seksualnog nasilja.

Što je seksualno zlostavljanje?

Seksualno zlostavljanje je niz aktivnosti, od nasilnog i nenasilnog spolnog odnosa ili s njim izjednačene spolne radnje, neprimjerenog dodirivanja do udvaranja odrasle osobe, navođenja ili primoravanja djeteta da gleda filmove, časopise, slike i slične materijale s pornografskim sadržajima, samozadovoljavanja pred djetetom, pokazivanja genitalija djetetu, izlaganja djeteta da golo pozira odraslim osobama, sve do uhođenja djeteta kada se kupa ili presvlači.

Ministarstvo unutarnjih poslova 2013. godine pokrenulo je Red Button, aplikaciju za on-line prijavu seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Aplikacija je namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Kako bi prevenirali ove pojave te pravodobno spriječili svaku mogućnost raznih oblika ugrožavanja  i zlostavljanja djece pozivamo djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstvene i socijalne djelatnike te sve druge koji u svom radu dolaze u kontakt s djecom, kao i predstavnike medija, sve odgovorne i  dobronamjerne građane da se s punim povjerenjem obrate policiji i prijave sve sumnjive postupke i ponašanja pojedinaca prema djeci.



Pisane vijesti