Održana edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“

U City Centru one West u Zagrebu je u subotu, 26. studenoga održana edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“ s ciljem podizanja razine javne svijesti o ovom problemu. U ovoj edukativno-zabavnoj aktivnosti je sudjelovalo više institucija i organizacija među kojima je i Ministarstvo unutarnjih poslova. 

Foto: Stop krivotvorinama i piratsvu 

U City Centru one West u Zagrebu je u subotu, 26. studenoga održana edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“ s ciljem podizanja razine javne svijesti o ovom problemu.  U ovoj edukativno-zabavnoj aktivnosti je sudjelovalo više institucija i organizacija među kojima je i Ministarstvo unutarnjih poslova. Štand s uzorcima zaplijenjenih krivotvorenih proizvoda je posjetitelje podsjetio na problem krivotvorenja kao i na nove rizike i opasnosti od korištenja krivotvorenih proizvoda. Također, posjetitelji su na štandu dobili korisne informacije o tome kako mogu izbjeći kupnju krivotvorene robe, kako prepoznati krivotvoreni proizvod i koji su štetni za zdravlje ili opasni za sigurnost potrošača. Mnogi su se okušali u zabavnim igrama prepoznavanja krivotvorina, a oni najuspješniji su dobili na dar prigodne poklone. U ovoj hvalevrijednoj akciji su sudjelovale i udruge koje se bave kolektivnim ostvarivanjem autorskih prava s ciljem upozoravanja na moguće opasnosti od korištenja nelicenciranog softvera ili video-igara, kao i na štete koje nastaju industriji zabave zbog piratiziranja glazbe, filma i video-igara. Akciju su popratili i proizvođači softvera kojima nastaje šteta zbog nelicenciranog korištenja softvera odnosno piratiziranja računalnih programa.

Problem krivotvorenja i piratstva je globalni problem koji nanosi veliku štetu svjetskom gospodarstvu odnosno proizvođačima originalne robe kao i poduzećima koja su uključena u legalni prodajno-distribucijski lanac. Pored toga, krivotvorenje šteti legalnom ubiranju državnih prihoda, profit stečen proizvodnjom i prometom krivotvorenom robom često se koristi za financiranje drugih oblika kriminalnih aktivnosti, a korištenje krivotvorenih proizvoda predstavlja zdravstvene i sigurnosne rizike za potrošače. Slično tome, piratstvo šteti legalnoj industriji zabave i softvera. Stoga će se i dalje provoditi ovakve akcije koje će informirati građane o ovom rastućem problemu.



Pisane vijesti