Zdenci - Čačinci: U Osnovnim školama proveden projekt "Zdrav za 5"

U petak 25. studenoga u Osnovnim školama, Ivan Goran Kovačić u Zdencima i Antuna Gustava Matoša u Čačincima, po policijskom službeniku za prevenciju, Policijske uprave virovitičko-podravske, Draženu Huzjak, započelo je provođenje preventivnog projekta „ Zdrav za 5“  za školsku 2016./17. godinu.

Predavanje je održano u trajanju od jednog školskog sata u Zdencima učenicima osmih razreda, a isto tako i u Čačincima, s temom predavanja, Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola. U obje škole predavanje je slušalo ukupno 70 učenika osmih razreda, a prezentaciji su nazočili i nastavnici predmetnih razreda.

Program je zamišljen kao predavanje osmim razredima svake Osnovne škole, gdje su učenici u prvom dijelu od predavača, mogli dobiti spoznaje o štetnosti uporabe alkohola, posljedicama koje alkohol donosi u toj životnoj dobi i kako alkohol utječe na ponašanje.

U drugom dijelu predavanja, program se odvijao kroz radionice, gdje su učenici u zamišljenim situacijama, sami osmislili nastavak zadanih situacija, koje se mogu dogoditi nakon prekomjerne uporabe alkohola.

„ Zdrav za 5“  je nacionalni program prevencije ovisnosti i zaštite okoliša  za učenike 8. razreda osnovnih škola i 1. i 2. razreda srednjih škola, koji provode zajednički Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, provodi se već četvrtu školsku godinu.