Priopćenje za javnost

Temeljem Zakona o policiji propisano je da policijskom službeniku kojem, sukladno posebnom propisu, prestaje državna služba radi stjecanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, za razdoblje od siječnja do kolovoza prethodne godine, uvećane šest puta. Za sada je ova odredba više puta odgađana, a utijeku postupak donošenja novog Zakona o izmjeni Zakona o policiji, kojim bi se odgodila primjena navedene odredbe do 1. siječnja 2019. godine. 

Foto: MUP

Temeljem Zakona o policiji propisano je da policijskom službeniku kojem, sukladno posebnom propisu, prestaje državna služba radi stjecanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, za razdoblje od siječnja do kolovoza prethodne godine, uvećane šest puta. Za sada je ova odredba više puta odgađana, a u tijeku postupak donošenja novog Zakona o izmjeni Zakona o policiji, kojim bi se odgodila primjena navedene odredbe do 1. siječnja 2019. godine.

U ovom trenutku otprilike 7000 policijskih službenika ispunjava uvjete za mirovinu sukladno odredbi članka 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, a sukladno odredbi čl. 21. st. 3. Zakona o policiji, svakom od njih bi pripalo pravo na otpremninu u neto iznosu od 32.500 kn.

 U ovome trenutku Ministarstvo unutarnjih poslova ne raspolaže financijskim sredstvima za te isplate.

S obzirom da navedena odredba nije stupila na snagu, sada se otpremnina isplaćuje sukladno odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojima je propisano da službeniku i namješteniku koji odlazi u mirovinu pripada pravo na otpremninu u visini od tri proračunske osnovice, a što je neto iznos od 9.900 kn.

Osnovna poruka je da se sve što poduzimamo treba zasnivati na realnim mogućnostima našeg društva i na odgovornosti svih koji odlučuju, a ne na politikantstvu. Ma od koga dolazilo, politikantstvo bilo koje vrste neću dozvoliti.

Obzirom da u Ministarstvu unutarnjih poslova postoji očiti nesrazmjer između broja sindikalnih povjerenika koji ostvaruju određena prava (njih 860), pa i pravo na imunitet od disciplinskog progona i odredbi Zakona o radu (prema kojima imunitet od sindikalnog progona mogu ostvarivati najviše 63 službenika), pisanim sam putem 28. listopada 2016. pozvao sve sindikate MUP-a RH (njih 9) da do 2. prosinca 2016. godine postignu sporazum te izvijeste MUP RH koji će sindikalni povjerenici ubuduće ostvarivati zaštitu koju im jamči zakon.

Pored svih otežavajućih okolnosti, nastavljam s podizanjem standarda pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova ponajprije kod onih s najnižim primanjima te će se već od prvog kvartala 2017. godine izvršiti korekcija koeficijenata složenosti poslova za srednju stručnu spremu s 0,80 na 0,85, što bi značilo porast neto plaće u iznosu od otprilike 300,00 kn.

 

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

                                                                                                                                                                                                      Vlaho Orepić



Pisane vijesti