Ministar Vlaho Orepić posjetio Mursko Središće i PU međimursku

Foto: PU međimurska

 

Za svoj prvi radni posjet Međimurskoj županiji, ministar unutarnjih poslova odabrao je grad Mursko Središće. U nedjelju, 4. prosinca u jutarnjim satima ministar Vlaho Orepić prisustvovao je svečanom obilježavanju Dana sv. Barbare, zaštitnice rudara.

  

Mursko Središće je najsjeverniji grad u Republici Hrvatskoj s dugom i značajnom tradicijom rudarstva. Posljednji rudnik zatvoren je sada već davne, 1972. U spomen na ovu cijenjenu profesiju, Grad Mursko Središće 2009. proglasio je 4. prosinac gradskim blagdanom, koji se tradicionalno obilježava već sedmu godinu zaredom.

Tijekom posjeta u Gradskoj vijećnici Grada Murskog Središća susreo se s gradonačelnikom, Draženom Srpakom i županom Međimurske županije, Matijom Posavcem te njihovim suradnicima.

Rezanjem vrpce, ministar Orepić i njegov domaćin, gradonačelnik Srpak svečano su pustili u promet Ulicu Antuna Mihanovića. Projekt rekonstrukcije Mihanovićeve ulice financiran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 1.237.415,62 kuna, dok su iz Programa odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1.050.000,00 kuna. Duljina koridora prometnice koji je rekonstruiran iznosi 800 metara. U sklopu rekonstrukcije kolnik je proširen za 5 metara, dok je neposredno uz kolnički  zastor  izgrađena pješačko-biciklistička staza. Uređeno je i parkiralište kod groblja (50 parkirnih mjesta) te je postavljena javna rasvjeta duž cijele ulice. 

Radovi na rekonstrukciji Ulice Antuna Mihanovića započeli su 7. rujna ove godine. Ulica je jedna od najvažnijih gradskih prometnica jer je uz nju smješteno gradsko groblje, a ujedno služi i kao zapadna obilaznica za sve one koji iz smjera Štrigove i Svetog Martina na Muri putuju prema Čakovcu ili obratno, te se time rasterećuje promet u samom centru Murskog Središća.

U proteklih nekoliko godina na području Međimurske županije sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa sanirano je desetak opasnih mjesta te je izgrađen poligon za osposobljavanje djece u prometu (za pješake i bicikliste) kod SRC-a Mladost u Čakovcu. Ukupna vrijednost ovih projekata je oko 7 milijuna kuna, po čemu je Međimurska županija jedna od uspješnijih u Republici Hrvatskoj.  Za 2017. gradovi i općine Međimurske županije kandidirali su 13 programa. Uglavnom se radi o projektima sanacije prometnica koje su naznačene kao „opasna mjesta“.

„Dan sv. Barbare, zaštitnice rudara tradicionalno se obilježava svake godine i svakako je od posebnog značaja za sve žitelje Murskog Središća i okolnih mjesta. Na taj dan predstavljaju se značajni projekti koji uvelike doprinose boljitku svih naših sugrađana. Povodom ovog blagdana otvorili smo rekonstruiranu prometnicu u Ulici Antuna Mihanovića koja u značajnoj mjeri pridonosi protočnosti prometa u gradu i time se direktno utječe i na povećanje sigurnosti u cestovnom prometu“- istaknuo je gradonačelnik Srpak.

„Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za predstojeće razdoblje predvidjelo je značajna bespovratna novčana sredstva. Ova sredstva prvenstveno su namijenjena za poboljšanje prometne infrastrukture. Gradovi i općine Međimurske županije već dugi niz godina uspješno apliciraju i povlače sredstva iz Programa“- naglasio je u svom govoru ministar Orepić.

Nakon svečanog otvaranja ministar unutarnjih poslova posjetio je međunarodni cestovni granični prijelaz Mursko Središće, gdje se zadržao u kratkom razgovoru s hrvatskim i slovenskim graničnim policajcima, pošto se na tom prijelazu obavlja tzv. „one stop“ kontrola.

Posjet Međimurskoj županiji, ministar Orepić završio je obilaskom sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu. U srdačnom razgovoru s dežurnim policijskim službenicima OKC-a upoznao se s trenutnom problematikom, dok mu je u maloj konferencijskoj dvorani načelnik PU međimurske, Krunoslav Gosarić s najbližim suradnicima prezentirao sigurnosnu situaciju u Međimurskoj županiji. Ujedno, načelnik je ministra upoznao s preventivnim projektima i akcijama koje provodi međimurska policija. Prije, svega projektom Mobilnog preventivnog centa policije, specijaliziranog kombi vozila u vrijednosti od 400 tisuća kuna. Mobilni centar omogućava policiji lakšu dostupnost građanima, a predstavlja donaciju njemačke policije koja je prepoznala inovativnost službenika koji se bave prevencijom.

Kako bi odao počast poginulim i nestalim međimurskim braniteljima kod Spomen obilježja u holu zgrade policijske uprave, ministar Orepić zapalio je svijeću.     

Na kraju, ministar se zahvalio na gostoprimstvu i istaknuo kako je Međimurje jedno od najrazvijenijih i najorganiziranijih regija u Republici Hrvatskoj.