Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Utvrđeno je i sankcionirano 116 prometnih prekršaja, od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 29 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

 Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 2. do 5. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno polukružno okretanje i oduzimanje prednosti prolaska.
Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Utvrđeno je i sankcionirano 116 prometnih prekršaja, od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 29 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača. Dva vozača su uhićena i provedena su dva žurna prekršajna postupaka u kojima su prekršitelji kažnjeni uvjetnim kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 3. prosinca, u 10.35 sati na D 2 između Đurđevca i Kalinovca, kada je 66 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,46 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je sedam mladih vozača, pri čemu su dva mlada vozača upravljala vozilima prije stjecanja prava na upravljanje vozilima B kategorije. U posebnu prostoriju bio je smješten jedan mladi vozač, a dva su uhićena i protiv njih su provedeni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 4. prosinca, u 3.50 sati na Varaždinskoj cesti u Koprivnici, kada je 23 - godišnji vozač prije stjecanja prava upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,51 promil.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 2. prosinca, u 12.27 sati u Koprivničkoj ulici u Sokolovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 113 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Ujedno podsjećamo sve sudionike u prometu da su dužni postupati sukladno značenju svjetala semafora na raskrižjima (crveno svjetlo – zabrana prolaska, zeleno svjetlo – slobodan prolazak, žuto svjetlo – upaljeno samostalno, znači da vozilo ne smije prijeći crtu zaustavljanja niti smije ući u raskrižje, ako se u trenutku kad se žuto svjetlo pojavi, nalazi na takvoj udaljenosti od prometnog svjetla da se može na siguran način zaustaviti. Žuto treptavo svjetlo obvezuje sve sudionike u prometu da se kreću uz povećan oprez).

Skrećemo pozornost  vozačima da nakon što za vrijeme dok je za njihov smjer kretanja upaljeno zeleno svjetlo semafora na raskrižju i nadalje ostaje njihova obaveza da prilikom skretanja ulijevo moraju propustiti vozila koja im dolaze u susret iz suprotnog smjera neovisno o tome da li zadržavaju smjer svog kretanja ili skreću udesno.

Ako se na obilježenom pješačkom prijelazu prometom ne upravlja uređajima za davanje prometnih svjetala ni znacima ovlaštene osobe, vozač je dužan pješačkom prijelazu približavati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Zasebno apeliramo na mlade vozače da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebice propise u vezi neupravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, poštivanja ograničenja brzine kretanja, te vršenja radnji vozilom u prometu i poštivanja prednosti prolaska.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.