Jačanje kapaciteta PNUSKOK-a

Ravnateljstvo policije započelo je s aktivnostima vezanim za reorganizaciju Uprave kriminalističke policije, a prvi korak je preustroj i jačanje kapaciteta Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a), odnosno stvaranje jakih istražnih timova za suzbijanje organiziranog kriminaliteta, kriminaliteta droga te gospodarskog kriminaliteta i korupcije

Ravnateljstvo policije započelo je s aktivnostima vezanim za reorganizaciju Uprave kriminalističke policije, a prvi korak je preustroj i jačanje kapaciteta Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a), odnosno stvaranje jakih istražnih timova za suzbijanje organiziranog kriminaliteta, kriminaliteta droga te gospodarskog kriminaliteta i korupcije.  PNUSKOK je u svom dosadašnjem radu pokazao dobre rezultate, ali u budućnosti se ti rezultati trebaju još bolje demonstrirati. Današnji kriminalitet je brz, mobilan i fleksibilan, odnosno često mijenja pojavne oblike, a takav bi trebao biti i odgovor policije: brz, mobilan i fleksibilan.

Prema postojećem ustroju, PNUSKOK je podijeljen na strateško i operativno krilo. Upravo je ova podjela dovela do administrativnog opterećenja i odvojenosti jednog tijela. Kako je veća mobilnost i fleksibilnost te zajedničko djelovanje jedan od značajnijih prioriteta, namjera je spojiti PNUSKOK u jednu cjelinu, unutar Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije.Spajanjem strateških i operativnih dijelova PNUSKOK-a omogućit će se kvalitetan odgovor na izazove u rješavanju svih oblika korupcije i organiziranog kriminaliteta. PNUSKOK će se rasteretiti administriranja  te iz njega izdvojiti službe koje direktno ne provode kriminalistička istraživanja, a pružaju potporuu provođenju kriminalističkih istraživanja.

Kriminalu se može odgovoriti samo kroz jake i mobilne istražne timove uz stalnu koordinaciju s USKOK-om i suradnju svih tijela za provedbu zakona. To je smjer u kojem idemo, a sve u cilju podizanja  sigurnosti građana Republike Hrvatske.



Pisane vijesti