Maglovito vrijeme: Vozači, oprez!

Proteklih nekoliko dana svjedoci smo dugotrajne guste magle. Ovakvi vremenski uvjeti smanjuju vidljivost i preglednost te zahtijevaju oprezniji način sudjelovanja svih sudionika u prometu. Magla je opasna zbog svog naglog i mjestimičnog pojavljivanja te zbog svoje neujednačene gustoće.

Foto: Ilustracija

Proteklih nekoliko dana svjedoci smo dugotrajne guste magle. Ovakvi vremenski uvjeti smanjuju vidljivost i preglednost te zahtijevaju oprezniji način sudjelovanja svih sudionika u prometu. Magla je opasna zbog svog naglog i mjestimičnog pojavljivanja te zbog svoje neujednačene gustoće. Za vrijeme magle uvelike je smanjena vidljivost i preglednost, odnosno sudionici u prometu ne mogu dobro i na dovoljnoj udaljenosti vidjeti što se događa na i oko prometnice.  

Savjetujemo:

  • Vozači motornih vozila, prvenstveno osobnih i teretnih automobila, trebaju povećati razmak između svog i vozila ispred sebe te smanjiti brzinu kretanja svog vozila kako bi pravovremeno mogli reagirati i, u slučaju potrebe, zaustaviti svoje vozilo. 
  • Također su dužni pravovremeno, uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera, upozoriti ostale sudionike u prometu na promjenu smjera svog kretanja. Prilikom vožnje unatrag potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera. 
  • Svi sudionici u prometu moraju postupati sukladno postavljenim prometnim znakovima, a posebno ističemo nužnost štovanja prometnih znakova na raskrižju kojima se reguliraju prava prvenstva prolaska kroz raskrižja. 
  • Kako je riječ o uvjetima smanjene vidljivosti, podsjećamo vozače bicikala da su dužni za vrijeme upravljanja biciklom po kolniku biti obilježeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. 
  • I pješaci koji se za vrijeme magle kreću kolnikom moraju biti dodatno obilježeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 

Korištenje reflektirajuće odjeće, materije ili prsluka te upaljena svjetla na biciklima za vrijeme uvjeta smanjene vidljivosti, kao što je za vrijeme magle, pridonosi lakšem uočavanju vozača bicikala i pješaka na kolniku te manjem broju njihovog stradavanja.