Operativna akcija „Mir i dobro 2016./2017.“

Foto: Ilustracija 

 

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine, Policijska uprava međimurska provodit će aktivnosti iz operativne akcije „MIR I DOBRO”.

  

Ova akcija provodi se od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira, te spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećat će se promet na cestama, kao i broj putnika u željezničkom i cestovnom prometu te na graničnim prijelazima.

Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena.

 

Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima, kako slijedi:

  • pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina,
  • pirotehnička sredstva razreda II. i III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina,
  • uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je: u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje MUP-a RH.

 

Vrste pirotehničkih sredstava:

  •  Pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete,  bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.
  • Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.
  • Pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

 

Apeliramo na građane da tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a kod uporabe dozvoljenih pirotehničkih sredstava da budu posebno pažljivi, poštujući upute proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima.

Imajući u vidu iskustva iz ranijih godina i ovih blagdana očekuju se sporadični slučajevi  zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što nažalost može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila. Takve su zlouporabe posebno opasne na mjestima većeg okupljanja građana, a posebno u ugostiteljskim i drugim objektima u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka Nove godine i sl. Na tim mjestima može se očekivati i remećenje javnog reda i mira, ali i krađe osobnih stvari, radi čega građane pozivamo da u takvim prilikama paze na svoje osobne stvari, način kako ih ostavljaju i gdje ih ostavljaju, te koliko paze na njih.

U sklopu akcije "Mir i dobro" Policijska uprava međimurska provodit će i niz preventivnih mjera i aktivnosti usmjerenih postizanju što povoljnijeg stanja sigurnosti na području Međimurske županije. U gradovima i većim naseljima provest će se informativni punktovi na kojima će se građani moći informirati o mjerama samozaštite i pritom dobiti letak sa savjetima o korištenju pirotehničkih sredstava, a u svim školama postavit će se i plakati kako bi se najmlađima skrenula pozornost na sve opasnosti korištenja pirotehnike.

S obzirom na očekivano pojačani promet na većini prometnica kao i graničnim prijelazima policija će pojačati kontrolu i svoju prisutnost na prometnicama, a građane molimo za razumijevanje zbog mogućih prometnih gužvi i strpljenje kako zbog nervoze i naglih radnji ne bi doveli u opasnost sebe i druge.

Tijekom trajanja protekle operativne akcije „Mir i dobro 2015./2016.“ na području Policijske uprave međimurske nisu evidentirani događaji koji bi u znatnijoj mjeri narušili stanje opće sigurnosti.

Što se tiče uporabe, odnosno nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima evidentirana su tri događaja, kojom prilikom su radi nestručnog rukovanja lakše ozlijeđena dvojica punoljetnih muškaraca, dok je u jednom slučaju oštećena imovina (poštanski sandučić). U odnosu na operativnu akciju „Mir i dobro 2014./2015.“ broj ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima i oštećenje imovine znatno je smanjen, obzirom da je tada evidentirano 10 slučajeva od čega osam ozljeđivanja pirotehnikom (četiri punoljetne osobe - jedna teže ozlijeđena, dok je četvero djece lakše ozlijeđeno) i dva oštećenja tuđe stvari (poštanski sandučić i rolete).

Svakako, ističemo kako tijekom proteklih blagdana uslijed korištenja pirotehnike nije bilo stradavanja djece, dok je to proteklih godina bio čest slučaj.

  

Savjeti građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.