Voćin: 8. Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije

Jučer, 13. prosinca u Voćinu je održano 8. hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije na kojemu je više tisuća hodočasnika sa područja Virovitičko-podravske županije i okolice, pohodilo malo mjesto Voćin, u kojem je prije 25 godina za vrijeme velikosrpske agresije, počinjen stravičan zločin nad mještanima i gdje je tom prilikom, srušena Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije.

 Kao i prijašnjih godina, već od ranih jutarnjih sati u Voćin su počele pristizati tisuće  hodočasnika, među kojima su bili ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Mate Granić, Izaslanik Ministra unutarnjih poslova i načelnik PU virovitičko-podravske Mirko Kostelac,  saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Žagar, državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, pomoćnik ministra branitelja Zoran Piličić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnici, Virovitice, Slatine, Našica, a među mnogobrojnim pristiglim načelnicama bio je i domaćin, načelnik Općine Voćin Predrag Filić. 

Prilikom hodnje od Prebende do Crkve Pohoda Blaženoj Djevici Mariji, održana je molitva ispred crkve koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, koji je nakon toga položio vijenac kod skulpture “U Majčinu naručju”, a djeca su postavila 47 zapaljenih svijeća u sjećanje na nevine žrtve u Voćinu.

Odmah zatim je održana sveta misa koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup, msgr. Đuro Hranić, uz požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića, srijemskog biskupa msgr. Đuru Gašparovića, bjelovarsko-križevačkog biskupa msgr. Vjekoslava Huzjaka i vojnog ordinarija msgr. Juru Bogdana.

Kako se ovakvi događaji nikada ne bi zaboravili, ove godine je na hodočašćeu Voćinu u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, sa Policijske akademije, odnosno iz policijske škole „Josip Jović“, došla skupina od 26 polaznika tečaja za zvanje policajac sa svojim voditeljima, koju je predvodio Luka Norac iz Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Ministarstvu unutarnjih poslova, kojima je u trajanju od 1 sata, prikazan film o ratnom stradavanju 47 mještana, crkve i mjesta Voćina.

 Nakon mise kod središnjeg spomen obilježja u centru Voćina,  svim nazočnima obratili su se Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana, Virovitičko-podravske Županije, Ministar branitelja, Tomo Medved i Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Mate Granić, a odmah zatim su brojne delegacije kod spomen obilježja položile vijence i zapalile svijeće, među kojima je bila i delegacija PU virovitičko-podravske, koju je predvodio načelnik Mirko Kostelac sa suradnicima i pomoćnikom načelnika PU  požeško-slavonske.