Aktivnosti međimurske policije tijekom "Mjeseca borbe protiv ovisnosti"

Foto: PU međimurska

Povodom obilježavanja "Mjeseca borbe protiv ovisnosti" (od 15. studenoga do 15. prosinca) Policijska uprava međimurska provela je niz aktivnosti usmjerenih na suzbijanje zlouporabe alkohola i droga.  

Na graničnim prijelazima na području Međimurske županije intenzivirane su aktivnosti s ciljem sprečavanja krijumčarenja droge preko državne granice.

Kako bi senzibilizirali najugroženiju populaciju, policijski službenici u osnovnim i srednjim školama održali su niz edukativnih predavanja i tribina na kojima su roditeljima i učenicima prezentirali problematiku konzumacije alkohola i droga kod adolescenata. Također, uspostavljanjem informativnih punktova u zonama ugostiteljskih objekata i odgojno-obrazovnih ustanova uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, mladima je skrenuta pozornost na opasnosti koje ih vrebaju ako konzumiraju alkohol, odnosno droge. 

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i Školskih preventivnih programa u četvrtak, 15. prosinca održana je završna manifestacija obilježavanja „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ u Osnovnoj školi Strahoninec. Tijekom manifestacije predstavljene su fotografije učenička na temu prijateljstva, dok su djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" održali prigodna predavanja i radionice.

Svakako, bitno je istaknuti kako je u petak, 25. studenoga u zgradi Međimurske županije održana javna tribina na temu "Zlouporaba sredstava ovisnosti i nasilničko ponašanje u obitelji". Tribina je potaknuta i organizirana u suradnji Centra za socijalnu skrb Čakovec, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Međimurske županije, Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije i Društva socijalnih radnika Međimurja.

Ujedno, početkom prosinca glasnogovornik Policijske uprave međimurske, Radovan Gačal sudjelovao je u jednosatnoj televizijskoj  emisiji "Povećalo" (TV Srce) u kojoj je razrađena tema "Droge i alkohol kod mladih u Međimurskoj županiji". Ispred Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije u emisiji je sudjelovala i predsjednica Povjerenstva, ujedno i zamjenica župana Međimurske županije, Sandra Herman, dok je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, predstavljala dr. Diana Uvodić Đurić.

U nekoliko operativnih akcija policijski službenici Policijske uprave međimurske provodili su aktivnosti s ciljem suzbijanja prekršaja upravljanja vozilima u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i/ili droga. Ukupno je kontrolirano 583 vozača te je kod njih 107 utvrđeno da su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola, dok prisutnost droga u organizmu vozača nije utvrđena.

Tijekom "Mjeseca borbe protiv ovisnosti" na području Međimurske županije evidentirano je 27 zapljena droga. Ukupno je zaplijenjeno 383,3 grama marihuane, 233,5 grama amfetamina (speed), 3 tablete ecstasyja, 8,7 grama sjemenki kanabisa i jedna medicinska šprica ispunjena uljem kanabisa. Droga je oduzeta, dok su protiv počinitelja podnijeti adekvatni optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu, odnosno kaznene prijave državnom odvjetniku.