Sastanak šefova hrvatske i slovenske policije

Bio je to susret na kojem se glavni ravnatelj Srdarević predstavio i ukratko iznio svoju ideju i viziju buduće suradnje policija ovih dviju država.

Foto: MUP

U Ravnateljstvu policije je danas, 20. prosinca 2016. održan sastanak glavnog ravnatelja policije R. Hrvatske Marka Srdarevića s glavnim direktorom policije R. Slovenije Marjanom Fankom. Čelnici policija su predstavili svoje najbliže suradnike te ukratko iznijeli svoje ideje i vizije buduće suradnje.

Glavni je ravnatelj Srdarević izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na lokalnoj i regionalnoj razini, temeljne, kriminalističke, granične i specijalne policije, policijskog obrazovanja, kao i svih drugih linija rada.

Glavni ravnatelj Srdarević istaknuo je kako suradnja kriminalističkih policija u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan broj uspješnih zajedničkih operativnih akcija i kriminalističkih istraživanja. Obje strane pohvalile su suradnju graničnih policija, osobito provedbe obavljanja zajedničke granične kontrole na jednom mjestu. Usprkos konstantnom pritisku nezakonitih migracija, oba čelnika policija ocijenili su sigurnost na hrvatsko-slovenskoj granici zadovoljavajućom. Obje strane ocijenile su ovakvu suradnju kao poželjan primjer suradnje između policijskih organizacija kojeg bi trebale slijediti i ostale policije država migracijske rute. U projektima Europske unije surađujemo i kao partneri, ali i pružatelji pomoći trećim državama.

Glavni direktor Fank zahvalio se na pozivu i izrazio namjeru za daljnjom otvorenom suradnjom s hrvatskom policijom, u svrhu ostvarivanja zajedničkih ciljeva na obostrano zadovoljstvo.

Osim navedenog, razgovaralo se i o suradnji na području suzbijanja nasilja i nereda na športskim natjecanjima te projektima u okviru kojih hrvatska i slovenska policija međusobno upućuju policijske službenike na ispomoć u ljetnim i zimskim mjesecima za vrijeme turističkih sezona. Tako je najavljeno kako će, u okvirima navedenog oblika suradnje, dva hrvatska policijska službenika boraviti na slovenskim skijalištima u siječnju 2017. godine.

Kako bi policijske organizacije Hrvatske i Slovenije još uspješnije operativno i strateški surađivale, spomenuta je i  inicijativa za sklapanje novog Sporazuma o policijskoj suradnji. Postojeća pravna regulativa je odgovarajuća, no mjesta za unaprjeđenje uvijek ima.



Pisane vijesti