Koncert „Moja domovina“ za 25. obljetnicu međunarodnog priznanja RH

U zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog večeras je u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske održan svečani koncert „Moja domovina“ na kojem su prisustvovali najviši državni dužnosnici: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na svečanosti je uz mnoge članove Vlade RH prisustvovao i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, državni tajnici Lidija Pelivan Stipetić i Dario Hrebak, pomoćnik ministra Joško Dorić, zamjenici glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i Zvonimir Vnučec, kao i članovi kolegija glavnog ravnatelja i načelnici 20 policijskih uprava. Također, koncert je okupio brojne predstavnike političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života kao i diplomatski zbor.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je rekao: „Većinska volja hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima, jasan rezultat referenduma u svibnju 1991. godine, proglašenje suverenosti i samostalnosti 25. lipnja 1991. u Hrvatskom saboru te raskid svih državnopravnih sveza s republikama i pokrajinama bivše SFRJ 8. listopada, dobili su svoje  međunarodno priznanje, svoju međunarodnu afirmaciju 15. siječnja 1992.“.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako nam je zadaća osigurati ostanak, opstanak i dobrobit naših mladih, da ne odlaze diljem svijeta.

„Doista vjerujem da Hrvatska ima sve preduvjete da bude prosperitetna država u kojoj će ljudi ne samo ostajati već se i vraćati. Imamo slavnu povijesti, geografski prostor, klimatske uvjete, resurse i marljive i dobre ljude. Idemo to iskoristiti u gradnji bolje budućnosti za sve", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je istaknuo kako je četvrt stoljeća nakon međunarodnog priznanja, Hrvatska pred novim odgovornostima i prioritetima.

„Euroatlantski potpuno integrirana, Hrvatska je danas vjerodostojan, siguran partner, jamac stabilnosti i mira, napose u ovom dijelu Europe“, rekao je predsjednik Sabora Petrov.

Na koncertu su izvedene mnoge domoljubne skladbe poput finala opere Nikola Šubić Zrinski „U boj, u boj“, Završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“, „Sunčana polja“ i pjesma „Moja domovina“.

Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine priznalo je svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice te Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska, što se obilježava kao međunarodno priznanje Hrvatske. Danas se obilježava i 19. obljetnica mirne integracije hrvatskog Podunavlja koje je 1998. godine vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.



Pisane vijesti