Operativna akcija Pandora

Akcija Pandora rezultirala je: pronalaskom ilegalne zbirke arheoloških predmeta od prapovijesnih sjekira, numizmatike, fibula te amfora na području PU splitsko-dalmatinske; zatjecanjem u devastaciji arheološkog nalazišta jednog počinitelja i izuzimanja protuzakonito prisvojenih arheoloških artefakata od istog na području PU varaždinske

Hrvatska policija sudjelovala je u provedbi operativne akcije kodnog naziva Pandora. Akcija Pandora provodila se u koordinaciji Europola i Interpola, a u njoj je sudjelovalo 18 europskih zemalja.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH provelo je na nacionalnoj razini koordinirane aktivnosti nadzora arheoloških lokaliteta, kulturnih dobara, registriranih umjetničkih i arheoloških zbirki, galerija, antikvarijata, te internetskih portala specijaliziranih za trgovinu umjetninama. Aktivnosti su se provodile od 7. do 11. studenoga 2016. u suradnji sa Ministarstvom financija (Carinska uprava) i Ministarstvom kulture (Uprava za pokretnu kulturnu baštinu).

U koordinaciji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u provedbi zadaća lociranja, identificiranja i praćenja tijekova protuzakonitih aktivnosti vezanih za trgovinu kulturnim dobrima sudjelovali su službenici temeljne, granične, pomorske i kriminalističke policije te službenici Carinske uprave na međunarodnim kopnenim, zračnim i pomorskim graničnim prijelazima. Djelatnici Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine su tijekom cijele akcije pružali stručnu asistenciju.

Akcija Pandora rezultirala je: pronalaskom ilegalne zbirke arheoloških predmeta od prapovijesnih sjekira, numizmatike, fibula te amfora na području PU splitsko-dalmatinske; zatjecanjem u devastaciji arheološkog nalazišta jednog počinitelja i izuzimanja protuzakonito prisvojenih arheoloških artefakata od istog na području PU varaždinske. Na području PU krapinsko-zagorske detektirani su građevinski zahvati na području zaštićene kulturne povijesne cjeline.  

Tijekom provedbe obavljen je nadzor i kontrola 497 osoba, 1657 vozila, 8 plovila, 26 arheoloških lokaliteta te više antikvarijata i galerija.



Pisane vijesti