PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Zbog interesa medija te istupa humanitarnih i nevladinih udruga i organizacija o postupanju hrvatske policije prema migrantima, priopćavamo kako je kroz Republiku Hrvatsku

Foto: ilustracija

Zbog interesa medija te istupa humanitarnih i nevladinih udruga i organizacija o postupanju hrvatske policije prema migrantima, priopćavamo kako je kroz Republiku Hrvatsku tijekom migracijske krize u periodu od 16. rujna 2015. do 9. ožujka 2016. godine prošlo 658.068 osoba. Tijekom 2015. i 2016. godine evidentan je porast nezakonitih prelazaka državne granice, odnosno 3.759 nezakonitih prelazaka državne granice u 2015. te 4.496 nezakonitih prelazak državne granice u 2016. godini. Tijekom svog postupanja policija se vodila načelom humanosti, solidarnosti, a prvenstveno profesionalnosti, a što se posebno očituje u postupanju prema ranjivim skupinama.

Hrvatska policija čuva i štiti državnu granicu Republike Hrvatske te u tom smislu postupa sukladno članku 13. Zakonika o schengenskim granicama temeljem kojeg se zaštita državne granice provodi na način kojim se osobe sprječava i odvraća od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima. Broj policijskih službenika koji provode zaštitu državne granice i način njihovog postupanja prilagođava se postojećim ili predviđenim rizicima i prijetnjama, s ciljem otkrivanja neovlaštenog prelaska granice.  

Svakako nam je u interesu provjeriti sve navode o slučajevima koje spominju humanitarne i nevladine udruge i organizacije te istražiti svaki oblik kršenja zakonom utemeljenih prava, ako je do tih kršenja došlo. S obzirom na to da nam je u interesu postupati zakonito i profesionalno, suradnja s humanitarnim i nevladinim udrugama i organizacijama nam je od iznimne važnosti.  

Na žalost moramo navesti kako nezakoniti migranti na sve načine pokušavaju onemogućiti efikasno postupanje policije u zaštiti državne granice, daju lažne iskaze o svom identitetu te uništavaju svoje identifikacijske dokumente. Obzirom na odredbe Dublinskog sporazuma koje propisuju vraćanje u prvu državu registracije, migranti ne podnose zahtjev za azil u Republici Hrvatskoj jer su im ciljana odredišta zemlje Zapadne Europe.

Kao i mnogo puta do sada, ističemo kako je institut međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj dostupan, što dokazuje da smo u 2016. godini zaprimili 2.235 zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zaključno želimo reći kako policija u zaštiti državne granice posebnu pozornost posvećuje krijumčarima ljudi te je ove godine prijavljeno 156 kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma (čl. 326 KZ-a).



Pisane vijesti